Helyi közélet

2013.08.09. 07:41

„Fapadossá vált a gazdaság és a kultúra”

Augusztus 9–11. között rendezik meg a XI. Gyarmati vigasságokat, ahol a szombati nap egyik csúcspontját a Gringo Sztár élő koncertje jelenti majd. Geszti Péter és együttese ritkán jár az ország keleti felén, így aki szereti a csapatot, most bepótolhatja a lemaradását, már ami a Gringo-fellépéseket illeti.

Augusztus 9–11. között rendezik meg a XI. Gyarmati vigasságokat, ahol a szombati nap egyik csúcspontját a Gringo Sztár élő koncertje jelenti majd. Geszti Péter és együttese ritkán jár az ország keleti felén, így aki szereti a csapatot, most bepótolhatja a lemaradását, már ami a Gringo-fellépéseket illeti.

- Ez egy nagy létszámú együttes, hiszen a Gringo Sztár Gereben Zitával és Sapszon Orsolyával együtt 14 muzsikusból áll, élőben ekkora zenekarral csak kevesen lépnek fel – mondta lapunknak Geszti Péter, akitől megtudtuk: a szombati fellépésen a Gringo Sztár-dalok mellett a RAP-ülők és a Jazz+Az legnépszerűbb szerzeményeit is hallhatja a közönség. – Zenélni az egyik legjobb dolog a világon: együtt muzsikálni, csapatban dolgozni és közösen színpadra állni számomra különleges élmény, minden fellépés ünnep.

Jó dalokra mindig van igény

Ezért döntöttem úgy, hogy tíz év után visszatérek a zenéhez, és bár akkor is sejtettem, de ma már tisztán látom, hogy teljesen megváltozott a zenei élet. Eltűntek a szponzorok, a dalok ingyen letölthetők, a Dj-k szerepe megerősödött, az ország általános helyzete és az, hogy az embereknek nagyon kevés pénzük marad zenére, egyáltalán, kultúrára, azt eredményezi, hogy a hazai zeneipar szinte finanszírozhatatlan, azt is mondhatnám, hogy romokban hever. Ezzel együtt, vagy ennek ellenére, szerencsére nagyon sokan zenélnek. Én is tudtam, hogy milyen nehézségekkel kell szembenézni, mégis újra belevágtam, de tisztában vagyok azzal, hogy időnként el kell gondolkodni azon, hogy meddig terjed a szabadságunk, és hol szabályozzák életünket az anyagiak. Azt látom, hogy öt-tíz évvel ezelőtt inkább lehetett nagy dolgokban gondolkodni, mára fapadossá vált a gazdaság és a kultúra.

Arra a kérdésre, hogy ebben a helyzetben szükség van-e a tehetségkutató műsorokra, Geszti Péter azt mondja, igen. – Az X-Faktor célja, hogy megmutassa: sokszínű karakterek jelentkeznek, akiknek a sorsa leköti a nézőket. Minden sorozat után legalább három–négy énekesnek van lehetősége arra, hogy a pályán maradjon, és ez jó arány, de az ő további sorsuk azon is múlik, hogy a menedzsmentjük mire képes. Azt nem tartom jogosnak, amikor a régóta a pályán lévők arra panaszkodnak, hogy a tehetségkutatókból kikerült énekesek elveszik előlük a lehetőséget, mert szerintem a jó dalokra és a tehetséges előadókra mindig lesz igény.

Megálmodni könnyebb

Geszti Pétert nemcsak a zenekarai vagy a televíziós munkái kapcsán ismerhetjük, többek között a Nemzeti Vágta és az ARC kiállítás létrehozása is a nevéhez fűződik. Azt mondja, soha egyetlen ötletéről sem tudta, hogy később biztos siker lesz, sőt!

– A mondás, amely szerint megálmodni valamit sokkal könnyebb, mint működtetni, a Nemzeti Vágtára és az ARC plakátkiállításra is igaz. Előbbi életem legnagyobb kínszenvedése volt, három év megfeszített munka kellett ahhoz, hogy a szétszakított politikai közegben megvalósulhatott, miközben el kellett viselnem az előítéletes hozzáállást, a támadásokat, a fenyegetéseket. Ma már nem könnyű az ARC helyzete sem: nagy nehézségek között működik, hiszen a legtöbb cég csak politikai sugallatra vállal szponzorációt, amúgy nem költ. De megpróbáljuk a közösségformáló kezdeményezéseket fenntartani, hiszen a közös élményekre mindannyiunknak szüksége van. Ezt a célt szolgálja a Gringo Sztár is, mely a koncert másfél–két órájára vidámságot visz az emberek életébe – most szombaton például Fehérgyarmatra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában