Helyi közélet

2013.08.08. 20:32

Megszűnt a robbanásveszély Gávavencsellőn

Gávavencsellő - Este 18.30. órakor végleg megszűnt a robbanásveszély Gávavencsellőn. A település önkormányzatának hátsó udvarán a nap folyamán tereprendezési munkálatokat végeztek, amikor a munkagép a földből kifordított egy 10 mm-es cseh gyártmányú II. világháborús repeszgránátot.

Gávavencsellő - Este 18.30. órakor végleg megszűnt a robbanásveszély Gávavencsellőn. A település önkormányzatának hátsó udvarán a nap folyamán tereprendezési munkálatokat végeztek, amikor a munkagép a földből kifordított egy 10 mm-es cseh gyártmányú II. világháborús repeszgránátot. Amikor a felmarkolt földmennyiséget visszaborította a gép a talajra, akkor derült ki, hogy nem egy, hanem három gránát is a markolókanálba került. A munkások azonnal riasztották a rendőrséget és a település polgármesterét, majd a katasztrófavédelem munkatársai biztosították a területet a tűzszerészek megérkezéséig, akik 17 órakor elkezdték a gránátok hatástalanítását, és a terep átvizsgálását, mely során további két gránát került elő a földből.

A tűzszerészeknek alig másfél óra kellett, hogy elvégezzék a gránátok hatástalanítását. Mint megtudtuk ezek gránátok emberi erő elleni támadó tüzérségi lövedékek voltak, melyek hatósugara akár 400 méter is lehet, így indokolt volt az utca lakóinak és a közeli tésztagyár munkatársainak kitelepítése. Összesen ötvenhárom embert irányítottak a közeli általános iskolába, ahol az önkormányzat étellel, és itallal látta el őket. A tűzszerészek fél hétre fejezték be a munkát, így a lakók és a dolgozók újra visszatérhettek otthonaikba és munkahelyükre. Az öt hatástalanított repeszgránátot a szakemberek elszállították a helyszínről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában