Helyi közélet

2013.09.16. 10:51

„Átgondoltan cselekedtünk”

Olcsva - A két korábbi képviselőt az bántja, hogy nincs a testületben ellensúly.

Olcsva - A két korábbi képviselőt az bántja, hogy nincs a testületben ellensúly.

"Továbbra sem értem, hogy miért oszlatta fel magát a testület május 28-án...". Ezt Huszti József, Olcsva augusztus 25-én újraválasztott polgármestere mondta másnap a lapunknak adott nyilatkozatában, s ezzel a mondatával korábbi önkormányzati képviselőkben mély sebeket tépett fel.

Írásba is foglalták

- Úgy gondoljuk, világosan és egyértelműen fogalmaztuk meg azokat az indokokat, amelyek miatt feloszlattuk a testületet - kereste meg szerkesztőségünket Ardai Ferenc és Huszti László. - A polgármester úr nyilatkozata olyan értelmezést sugall, mintha egy hirtelen ötlettől vezérelve döntöttünk volna, mintha meggondolatlanul cselekedtünk volna. Hogyan felejthette el Huszti József polgármester úr azokat a súlyos vádakat, amelyeket írásban is rögzítettünk.

Azért döntöttünk a feloszlatás mellett, mert Huszti József sorozatosan hozott önhatalmúlag döntéseket a testület megkérdezése, tájékoztatása és támogatása nélkül, felrúgta a demokrácia legalapvetőbb szabályait. Például hatósági engedélyek és testületi felhatalmazás nélkül vágatta át a töltést. A hivatali gépkocsit sem az előírások szerint használta, gyakoriak voltak a magánfuvarok. Zavaros faügyletek is kötődnek a polgármester személyéhez, de zavaros a buszmegálló építése is: nem tudjuk, hogy ki építi, miből építi. Azzal sem értettünk egyet, hogy egy ilyen kistelepülésen főállású legyen a polgármester.

Úgy éreztük: a község vezetője arra használta fel a testületet, hogy pénzt szavazzunk meg a szabálytalanul elvégzett feladatok legalizálására. Ehhez mi nem akartunk partnerek lenni, ezért döntöttünk egy harmadik képviselővel a négytagú testület feloszlatása mellett.

Nem voltak anyagilag érdekeltek

A szerkesztőségünket megkereső olcsvai lakosok képviselő-jelöltként indultak az augusztusi időközi választáson, de nem kerültek be az új testületbe. Talán „Savanyú a szőlő?" - kérdeztük meg tőlük.

- Minden olcsvai polgár tudja, milyen kampány előzte meg a választást. Mi tiszta lelkiismerettel állunk a falu elé, nincsen szégyellni valónk. Bennünket az bánt, hogy tulajdonképpen két család kezébe került a község vezetése, nincs most már a testületben ellensúly - foglalta össze álláspontját Ardai Ferenc és Huszti László, majd hozzátették: - Mi nem vettünk fel tiszteletdíjat a megválasztásunktól fogva egyszer sem. Mi anyagilag nem voltunk érdekeltek. Ha szerveztünk valamilyen rendezvényt vagy munkát - karácsonyi készülődés, szabadtéri színpad építése, majális, augusztus 20-i családi nap -, általában kevés volt azokra az önkormányzattól kapott 50-100 ezer forint, ezért hárman a saját zsebünkből egészítettük ki, mindezekben a most újraválasztott polgármester és a negyedik képviselőtársunk nem vett részt semmilyen formában. Csakis azért tettük, hogy a gyerekek és a falubeliek jól érezzék magukat. Nekünk kampányunk sem volt, tehát ez sem került egy fillérünkbe sem. Akkor miért is lenne savanyú a szőlő?

„Zavaros faügyletek sincsenek”

A két volt képviselő felvetéseivel kapcsolatban megkerestük Huszti József polgármestert, aki a következőket válaszolta:

- Nekem nincs magánügyem, ha megyek valahová a hivatali autóval, mindig a település érdekében megyek. Egyébként az új hivatali autót úgy tudtuk megvenni, hogy takarékosan gazdálkodtunk. Magáncélra a saját autómat használom. Hogy ne érjen támadás, gyakran a köz érdekében is a saját autómmal megyek. A napokban például Mérkről hoztam olcsó sertéshúst a lakosoknak – vette sorba a felhozott dolgokat Olcsva újra megválasztott polgármestere.

– A belvizet összegyűjtő tó mindig gondot jelentett, mert amikor magas lett a vize, szivattyúzni kellett. A pár éve beépített kifolyóval örökre megoldottuk a problémát. A gát önkormányzati tulajdonban van, vagyis nem kellett engedélyeket beszereznünk. A munkálatok költségét előre nem lehetett tudni. Az önkormányzat megszavazott a munkálatokra 500 ezer forintot, de jóval többe került. A pluszköltséget végül saját zsebből fizettem ki. Zavaros faügyletek sincsenek, a határban, az önkormányzati utak mentén levágott gallyakat a közmunkások, illetve a roma lakosok vitték haza. Jó tíz évig tiszteletdíjas polgármester voltam, a kézhez kapott pénz nem fedezte a sok utat, ugyanis ha kell, beteget szállítok, újszülöttet viszek haza a kórházból, asszonyokat szállítok értekezletre. A buszvárót pedig a saját pénzemből készítettem, hogy szépüljön a település. Mikor elkészült, be szerettem volna jelenteni, de akkorra feloszlatta magát a képviselő-testület – tette hozzá Huszti József.


Előzmények

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában