Helyi közélet

2013.10.24. 11:51

Tárlat a búzától a kenyérig Tunyogmatolcson

Tunyogmatolcs - A házi kenyér ízletesebb, mutatósabb és egészségesebb, mint a bolti. Sokan mondják még most is ezt, de ma már aligha találunk beépített kemencét a lakások konyhájában, pedig az igazi autentikus kenyeret a kemencékben kell és érdemes elkészíteni.

Tunyogmatolcs - A házi kenyér ízletesebb, mutatósabb és egészségesebb, mint a bolti. Sokan mondják még most is ezt, de ma már aligha találunk beépített kemencét a lakások konyhájában, pedig az igazi autentikus kenyeret a kemencékben kell és érdemes elkészíteni. Sajnos, a hetvenes évektől a kemencék szinte eltűntek a házakból, és az otthoni kenyérsütés is már csak elvétve fordul elő néhol. Szerencsére nem mindenütt van ez így, erről számolt be Somogyi Béla, aki örömmel újságolta, hogy Tunyogmatolcson még mindig vannak olyan személyek, hagyományőrzők, akik az otthoni kemencéjükben sütik meg saját kenyerüket.

Mindemellett a napokban a községi helyismereti kör kiállítást is tart a „búzától a kenyérig” címmel.

– A tárlat akár pénteken is díjtalanul megtekinthetőek a település művelődési házában. A kiállításon a kenyérsütésnek a járulékos tárgyi eszközeit mutatjuk be: textíliákat, fatárgyakat, használati tárgyakat. Megláthatják az érdeklődők, hogy őseink milyen eszközöket, anyagokat használtak a kenyérsütéshez. Sokan elmennek a mai világban egykori hagyományaink mellett, természetesnek veszik azt, hogy a boltban megvásárolják a mindennapi kenyeret. Nagyapáink idejében a kenyérnek még nagy tisztelete volt. Szerencsére a településen van még működő kemence, amelyeket bizonyos alkalmakkor be is szoktak fűteni és finom kenyereket sütnek benne – mondta Somogyi Béla, a helyismereti kör vezetője.

- Széles Szabolcs -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában