Helyi közélet

2013.11.24. 18:55

Deák Hét - Társadalomtudományi nap

Fehérgyarmat - Történelmi verseny, könyvtárismereti vetélkedő, szavalóverseny, logókészítő pályázat és teremlabdarúgó torna az idei Deák-hét harmadik napján.

Fehérgyarmat - Történelmi verseny, könyvtárismereti vetélkedő, szavalóverseny, logókészítő pályázat és teremlabdarúgó torna az idei Deák-hét harmadik napján.

2013. október 16-án a jubileumi Deák-hét harmadik napján a Társadalomtudományi Munkaközösség szervezésében került megrendezésre több program a fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnáziumban.

A gimnázium fennállásának 50. évfordulója előtt tisztelegve az idén „Deák Ferenc nyomában” címmel hirdette meg történelmi versenyét a munkaközösség a városkörnyéki általános iskolák történelem iránt érdeklődő diákjai számára, melyre az iskola aulájában került sor 14 órától.

A csapatoknak egy korszakhoz kapcsolódó feladatlap kitöltésével és egy híres személyiséget bemutató tabló elkészítésével lehetett benevezni a megmérettetésre. A verseny napján a legjobb eredményt elért nyolc csapat részvételével került sor a döntőre, melyen a tanulók szóbeli és írásbeli fordulókban mérhették össze tudásukat. A feladatok között a Deák korával kapcsolatos történelmi események mellett a művészetek és a tudomány híres alkotásainak, személyiségeinek ismerete is helyet kapott.

Az iskola osztályai között 5-8. évfolyamos korcsoportban az alábbi eredmények születtek:

Megosztott 1. helyen végzett a 7.k és a 8.k osztály.

2. helyezett lett az 5.k osztály.

9-13. évfolyamos korcsoportban:

1. helyen végzett a 11.a osztály,

2. helyen a 12.a és a 12.k osztály.

Az általános iskolásoknak rendezett vetélkedő eredménye:

1. helyen végzett a fehérgyarmati Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola csapata.

2. lett a nábrádi Bornemisza Géza Általános Iskola csapata.

3. helyezett lett a Cégénydányádi Általános Iskola csapata.

/ Miklósné Király Éva munkaközösség vezető /

A történelmi versennyel egy időben idén is meghirdetésre került a „Deák Ferenc emlékezetére” címmel meghirdetett szavaló- és pályázatíró verseny. A szavalóversenyre szabadon választott művekkel lehetett jelentkezni. Az idei tapasztalatok azt mutatták, hogy a diákok koruknak és saját stílusuknak megfelelő műveket választottak, a versenyre alaposan felkészültek. Tehát ebben az évben sem volt könnyű a zsűri dolga.

A versmondóknál Kürti László zsűri elnök, korunk egyik kiváló költője, Csurka Éva zsűritag, iskolánk német-magyar szakos pedagógusa és Pető Nóra zsűritag, iskolánk 11.k osztályos tanulója, a Diákönkormányzat képviselője bírálta el a szereplők előadását.

A prózamondók előadását Gacsályiné Szentmihályi Gabriella zsűri elnök, iskolánk angol-magyar szakos pedagógusa, Kovács Istvánné zsűritag, iskolánk nyugalmazott pedagógusa és Szarka Dóra zsűritag, iskolánk Diákönkormányzatának képviselője bírálta.

A pályázatírás témája kötött volt, ugyanis a diákoknak az iskoláról kellett verset, mesét vagy novellát írniuk. A pályaművek az alkotók szárnyaló fantáziájáról, színvonalas stílusáról tettek tanúbizonyságot. A diákok felnőttes gondolkodásmódjára utalt, hogy többen az adott korosztály és a társadalom problémáit rejtették el a történet másodlagos mondanivalójaként.

Az alkotásokat Gacsályiné Szentmihályi Gabriella és Kovács Istvánné értékelték.

Eredmények

Szavaló verseny:

5-6. évfolyamos korosztályban:

1. hely.: Bakos Gréta 6. k

2. hely.: Csoma Sára 5. k

3. hely.: Széles Bence 6. k

7-8. évfolyamos korosztályban:

1. hely.: Nagy Cintia Anna ( Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola Fehérgyarmat 8.t)

2. hely.: Tuba Lívia (Petőfi Sándor Általános Iskola Nagyszekeres- 7. o)

3. hely.: Babik Eszter 8.k

9-12- évfolyamos korosztályban:

1. hely.: Nagy Petra 12.a

2. hely.: Szabó Dániel 10.k

3. hely.: Bihari Kitti 10.b

Mesemondó verseny

5-6. évfolyamos korosztályban:

1. hely.: Nagy Eszter 5. k

2. hely.: Kocsis Zselyke ( Móricz Zsigmond Általános Iskola Jánkmajtis, 6. o.)

3. hely.: Radács Szabolcs (Bárdos Lajos Általános Iskola és AMI Fehérgyarmat)

Novella

7-8. évfolyamos korosztályban:

1. hely.: Simon Dorottya (Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola Fehérgyarmat 8.t)

2. hely.: Kocsis Zalán (Móricz Zsigmond Általános Iskola Jánkmajtis, 8. o.)

9-12. évfolyamos korosztályban:

1. hely.: Balogh Dóra 10.k

Pályázat

Versíró

5-6. évfolyamos korosztályban: – különdíj:

Horváth Klaudia ( Kölcsei Kölcsey Ferenc Általános Iskola 6. o)

7-8. évfolyamos korosztályban: – különdíj:

Csorba Fanni (Bárdos Lajos Általános Iskola és AMI Fehérgyarmat 7. z )

9-12. évfolyamos korosztályban: –különdíj:

Kósa Szabina 10.k

Meseíró

5-6. évfolyamos korosztályban:

1. hely.: Kovács Boglárka 6.k

2. hely.: Jakó Valentina 6.k

3. hely.: Gáthi Csenge 6.k

Novellaíró

7-8. évfolyamos korosztályban:

1.hely.: Bezzeg Hanna Roberta 7.k

2. hely.: Balku Dóra (Kölcsei Kölcsey Ferenc Általános Iskola 8.o)

Megosztott 3.hely.:

Bak Máté (Kölcsei Kölcsey Ferenc Általános Iskola 8.o)

Tarpai Gréta 8.k

9-12. évfolyamos korosztályban:

1.hely.: Csapó Gergely 12.a

2. hely.: Horváth Kitti 10.k

3. hely.: Kósa Szabina 10.k

Különdíj: Szénás Boglárka 12.a

/ Nagyné Szarka Éva szervezőtanár /

Ezen a napon került megrendezésre a gimnázium könyvtárában rendhagyó órák formájában a játékos könyvtári vetélkedő is 5.-8. osztályos tanulók részvételével. Az osztályok öt fős csapatokkal képviseltették magukat. A vetélkedőre a kvíz útvesztő labirintusán át vezetett az út: meghatározott könyvek használatával 12 kérdésre kellett megtalálni a helyes választ.

Ezután következtek a „tanórák”: irodalomból „zanzák” megfejtése (mesék, kötelező olvasmányok felismerése egy mondatba zsugorított tartalom alapján), nyelvtan órán megadott szavakból nyelvtörők alkotása volt a feladat. Biológiából a kutyafajtákat tanulmányozták a résztvevők, osztályfőnöki órán találós kérdésekre igyekeztek a helyes válaszokat megtalálni. Ezen kívül volt még eszperente nyelvórát és aszparanta matekot is, ahol csupa „a” magánhangzós szóval leírt számtani feladványt kellett megoldani a versenyzőknek.

A könyvtári verseny eredményei:

1. helyezett lett a 7.k osztály csapata. Tagjai: Badar Lilla, Bezzeg Hanna Roberta, Fene Péter, Horváth Stella Dorina, Ignácz Dávid Kevin.

2. helyezett lett a 8.k osztály csapata. Tagjai: Juhász Lilla Éva, Miski Nóra, Papp Ágnes, Szabó Enikő, Tarpai Gréta Lilla.

Megosztott 3. helyezett lett az 5.k osztály csapata. Tagjai: Nagy Eszter, Rádi Petra, Rádi Zsófia, Tuba Levente, Varga Eszter, valamint a 6.k osztály csapata. Tagjai: Bakos Gréta, Bordán Fanni, Kósa Krisztina, Tóth Klarissza.

A vetélkedő jó hangulatban zajlott. Köszönetet mondunk a vetélkedő anyagának összeállításában és a feladatok értékelésében nyújtott segítségért Nagy-Varga Ildikó tanárnőnek és a lebonyolításban részt vevő diákoknak: Csapóczi Martinának, Keresztes Csillának és Tisza Eleonórának.

/ Mártonné Bodnár Magdolna szervezőtanár /

Ezen a napon a sport is szerepet kapott. A Deák-hét keretében a Fehérgyarmati Városi Sportcsarnokban megrendezésre került a Deák-kupa kispályás teremlabdarúgó torna. Négy meghívott középiskola tanulói mérhették össze focitudásukat egymással, hogy sportszerű mérkőzések keretében döntsék el, ki lesz az idei Deák-kupa tulajdonosa.

Eredmények:

1. helyezett lett a fehérgyarmati Móricz Zsigmond Szakképző Iskola és Kollégium.

2. helyen végzett a Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium.

3. lett a Mátészalkai Esze Tamás Gimnázium.

4. helyezett lett a fehérgyarmati Petőfi Sándor Szakközépiskola focicsapata.

/ Széles Zoltán testnevelő /

A vetélkedők, versenyek és mérkőzések jó hangulatban zajlottak, színes programokat kínáltak a versenyzőknek és kísérőiknek egyaránt.

Köszönjük a munkaközösség tagjainak, a versenyt szervező tanároknak, a résztvevőknek és kísérőiknek, hogy munkájukkal elősegítették a rendezvény sikerét, és gratulálunk a helyezetteknek az elért eredményeikhez.

- Márton József, iskolatitkár -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában