Helyi közélet

2013.11.18. 15:40

Díjazott diplomamunka a tivadari ártérről

Tivadar - A tervek kategóriában Varga Noémi kapta a Média Építészeti Díjat.

Tivadar - A tervek kategóriában Varga Noémi kapta a Média Építészeti Díjat.

A fővárosi Katona József Színházban osztották ki a Média Építészeti Díjakat több kategóriában. Mivel a tervek kategóriában a díjazott munka, illetve a Dévényi Márton, Dévényi Sándor, Gyürki-Kiss Pál által az őrmezői intermodális csomópontra készített terv között pontegyenlőség alakult ki, ez utóbbit végül oklevéllel jutalmazták. A győztes végül Varga Noémi diplomamunkája lett, a Tisza-parti Tivadar árterének hasznosítására megírt pályázata nyerte el a zsűri tetszését.

A www.epiteszforum.hu-n bárki számára hozzáférhető a 29 esztendős budapesti építő-tervező művész díjnyertes alkotása

– Sokat jártam Tisza-túrázni, nyolc éven át vonzott az a környék. Amikor közeledett a diplomamunka kiválasztása, nekem adta magát ez a téma. Mivel a tivadari nem egy homogén part, emellett döntöttem – említette a fővárosban élő, az MOME Építész tanszékén ez évben végzett szakember, aki azóta az általuk 5 éve létrehozott, Numbernow elnevezésű stúdióban tevékenykedik.

– A víz energiáját és folyamatosan megújuló erőforrásait kihasználó úszó telep a néhai vízi malmok és egyéb úszó házak múlt századra teljesen eltűnő világát idézi. Noémi terve olvasatomban egy recept. Recept, aminek a valós katalógussá válásához természetesen egy intenzív gyártmány- és gyártástechnológiai egyeztetésen kell átesnie, és ami messze túlmutat egy diplomaterv keretein. Recept, ami egyfelől egy a nyitott rendszerekben komplexen és kreatívan gondolkodó tervezői hozzáállásról tesz tanúbizonyságot, másfelől egy olyan recept, ami révén mai, valós problémákból és lehetőségekből kiindulva, járatlan utat taposva vezet el minket egy letűnt kor gyönyörű atmoszférájú úszó házas világához. Jó étvágyat hozzá! – jellemezte a díjnyertes diplomamunkát opponensként Marián Balázs építész.

– A folyóban akadályokat és torlaszokat képező szerves hulladék olyan kiapadhatatlan és folyamatosan megújuló erőforrás (különösen árvizek idején), amely kis ráfordítással a helyi munkaerőre építve megoldhatja, vagy legalábbis nagyban javíthatja a térség egyik jelentős és visszatérő problémáját, a téli fűtőanyag hiányát és munkanélküliséget is jó irányban befolyásolja – jegyezte meg Varga Noémi.

KM–LTL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában