Helyi közélet

2014.05.27. 14:43

Öhönforgató verseny lesz szombaton Tiszavasváriban

Tiszavasvári, 2014. május 27., kedd (MTI) - Ötvenöt főzőcsapat 1100 tagja részvételével rendeznek öhönforgató versenyt május 31-én szombaton Tiszavasváriban.

Tiszavasvári, 2014. május 27., kedd (MTI) - Ötvenöt főzőcsapat 1100 tagja részvételével rendeznek öhönforgató versenyt május 31-én szombaton Tiszavasváriban.

Lázár István, a szervező helyi Találkozások Házának igazgatója elmondta kedden az MTI-nek, hogy a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kisváros strandjának területén baráti társaságok, munkahelyi közösségek és civil szervezetek séfgárdái főzik majd a híres hortobágyi pásztorételt.

A bográcsban lecsós alappal készített lebbencstésztás, burgonyás, füstölt szalonnás és fűszerekkel ízesített öhönnel, vagy más néven slambuccal, öreglebbenccsel értékes pénzdíjakért versenyeznek az alkalmi szakácscsapatok. A győztes ötvenezer, a második harmincezer, míg a harmadik húszezer forintot vihet majd haza.

A szabadtűzön főzött étel utolsó fázisa a forgatás, amihez kanalat már nem használnak. A bográcsot a fülénél fogva rázogatják, egyben pörgetve a tésztás-burgonyás finomságot. A néphagyomány úgy tartja, hogy harminckétszer kell így megforgatni az öhönt, miközben az étel a bogrács oldalával érintkezve megpirul, s ettől az úgynevezett "pörzstől" kapja a jellegzetes ízét.

Ma már sokan a füstölt szalonna helyett húst használnak az öhön készítéséhez, a szárnyasoktól a sertésen át a marhahúsig, de az nem az igazi, hagyományos hortobágyi pásztorétel - magyarázta Lázár István.

A tiszavasvári öhönforgató versenyt egész napos kulturális program egészíti ki, szombaton délelőtt néptáncbemutató és a L. K. Beat Együttes fellépésével Retró party lesz.

Az eredményhirdetés után pedig Péter Szabó Szilvia, a Groovehouse, valamint a 2 Step együttes lép színpadra, végül Fenyő Miklós és táncosai szórakoztatják majd a résztvevőket.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában