Helyi közélet

2014.10.31. 12:51

Idén is volt Deák-hét Fehérgyarmaton

Fehérgyarmat - A Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnáziumban 2014. október 13-án vette kezdetét az a rendezvénysorozat, mellyel az iskola saját névadójáról emlékezik meg immár hagyományosan az év ezen időszakában.

Fehérgyarmat - A Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnáziumban 2014. október 13-án vette kezdetét az a rendezvénysorozat, mellyel az iskola saját névadójáról emlékezik meg immár hagyományosan az év ezen időszakában.

Idén is érdekes előadásokon és színes programokon vehettek részt az érdeklődők, melyet az intézmény munkaközösségei szerveztek számukra. Most a rendezvénysorozat első két napjának eseményeiről adnak beszámolót a munkaközösség-vezetők:

2014. október 13 – Természettudományi nap

A Deák-hét keretein belül a Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium természettudományi munkaközössége a következő programokkal várta az érdeklődő általános iskolás diákokat és az érdeklődő kísérőiket.

Molnár Mátyás, 11. B osztályos tanuló tartott lebilincselő előadást „Élményeim a Debreceni Egyetem kutatótáborában” címmel. Beszámolójából megtudhattuk azt, hogy a laboratóriumi munka mennyire érdekes és vonzó, tele feladatokkal és kihívásokkal. Mátyás az itt megszerzett tapasztalatait örömmel fogja kamatoztatni az új természettudományos laborunkban.

Ezt követően „Gasztronómia a kertből” címmel vetélkedőt rendeztünk 5-8. és 9-13. osztályos tanulók részére. Gyökérből, szárból, levélből, virágból, termésből, magvakból készítettek egészséges, étvágygerjesztő ételeket (salátákat, italokat, turmixokat stb.)!

A feladathoz hozzátartozott az is, hogy saját maguknak kellett elnevezniük az ételt. A fantázianévvel ellátott ennivalókról ismertetniük kellett azok elkészítési módját is! Szóban ismertették, hogy az elkészített étel miért mondható egészségesnek, miért ajánlják másoknak is fogyasztásra. A gyerekek megmutatták azt is, hogy mennyire kreatívak. Nehéz feladat elé állították a zsűri tagjait: Kondor Borbála igazgatóhelyettest, Sterné Mózes Angéla ifjúsági védőnőt és Fodor Károlyné tanárnőt. Ők vállalták, hogy értékelik a diákok alkotásait. Köszönjük munkájukat!

Tanulóink megmutatták, hogy fontos számukra az egészséges táplálkozás. szívesen fogyasztják a vitaminokban gazdag ételeket.

Elért eredmények 5-8. évfolyamon:

I. helyezést ért el a 6.k osztály csapata - Péter Hanna, Bezzeg Zsófi Zsanett, Pintye Petra, Bakk Eszter Nóra – „Zöldség-sziget” nevű pályázatukkal.

II. helyezést ért el a 6.k osztály másik csapata – Tuba Levente, Mészáros Vanda Zsuzsanna, Nagy Izolda Beáta, Kapcsos Álmos, Nagy Eszter – „Vita-mix” című kompozíciójukkal.

III. helyezést ért el a 8.k osztályból Katona Dorián „Egzotikus tál” című alkotásával.

Különdíjas lett a 6.k osztály harmadik csapata – Ster Levente, Buda Zoltán – „Paralia saláta” elnevezésű alkotásukkal.

Elért eredmények 9-13. évfolyamon:

I. helyezést ért el a 9.a osztály csapata – Törös Petra, Szűcs Dóra, Kovács Abigél, Kerti Zsanett, Virág Nikoletta – „Ősz kedvence” című alkotásukkal.

II. helyezést ért el a 12.b osztály csapata – Kanyó Viktória, Toldi Fanni Borbála, Széles Márk János, Kiss Regina – „Színes finomság” nevű pályázatukkal.

III. helyezést ért el a 10.a osztály csapata – Jakab Tímea, Juhász Natália Magdolna, Józsa Edina – „Színes fejes” nevű kompozícióval.

Különdíjban részesült a 9.k osztály csapata – Babik Eszter, Török Fatime Kitti, Czuprák Flóra Mónika, Konczos Zsófia – „Egy korty egészség” fantázianevű művükkel.

A rendezvény ideje alatt az intézmény aulájában a „RETRO GAMES CLUB” című kiállításon korábbi évtizedek számítógépes játékai voltak szabadon kipróbálhatóak. Lengyel István tanár úr iskolánk korábbi kedves diákja, Pálur Emese gyűjteményének segítségével a NINTENDÓ, SEGA stb. játékkonzolok fantasztikus világát idézte meg. A játéksarok nagy tetszést aratott az érdeklődők körében.

Káplár Ferenc

természettudományi munkaközösség-vezető

2014. október 14. – Játékos nyelvi versenyek

A Deák-hét második napján az idegen nyelvek kerültek a középpontba.

Délelőtt a gimnázium 5-8. évfolyamán került megrendezésre angol és német nyelvi játékos vetélkedő, ahol a gimnázium tanulói egymással mérhették össze idegen nyelvi tudásukat.

Délután 7-7 csapat részvételével játékos idegen nyelvi vetélkedőre került sor a vonzáskörzeti általános iskolák és gimnáziumunk 7. és 8. osztályos tanulói között az iskola idegen nyelvi munkaközösségének szervezésében.

A német és angol nyelvi versenyekre 3 fős csapatok jelentkezhettek, ahol első feladataként plakátot kellett készíteniük "Magyarország 10 éve az Európai Unióban" címmel, melyet a zsűri pontozott.

A játékos verseny előtt a gimnázium tanulói rövid idegen nyelvű műsort is adtak.

A vetélkedő jó hangulatban folyt.

Elért eredmények német nyelvből az osztályok közötti versenyben:

5.k osztály:

1. Káplár Zsófia

2. Fedor Georgina

3. Szabó Péter Ádám

6.k osztály:

1. Bakk Eszter Nóra

2. Lengyel Laura

3. Bezzeg Zsófi Zsanett

7.k osztály:

1. Bakos Gréta

2. Szabó Anna

3. Gáthi Csenge Mónika

8.k osztály:

1. Bezzeg Hanna Roberta

2. Fene Péter

3. Kiss Veronika

Elért eredmények angol nyelvből az osztályok közötti versenyben:

5.k osztály:

1. Szikszai Gergő

2. Horváth Éva Elizabet

3. Sárai Dániel

6.k osztály:

1. Csoma Sára

2. Pintye Gréta

3. Rádi Zsófia

7.k osztály:

1. Tóth Klarissza

2. B. Szabó Eszter

3. Tóth Fruzsina Napsugár

8.k osztály:

1. Horváth Stella Dorina

2. Kicska Milán

3. Máté Gréta

Elért eredmények német nyelvből a délutáni játékos versenyen:

1. helyezett lett a Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium 8.k osztályos csapata – Bezzeg Hanna Roberta, Fene Péter, Kiss Veronika.

2. helyezett lett a Fehérgyarmati Bárdos Lajos Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola csapata – Csepei Gábor, Juhász Ádám, Molnár Petra.

3. helyezett lett a Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium 7.k osztályos csapata – Bakos Gréta, Kovács Boglárka, Szabó Anna.

Elért eredmények angol nyelvből a délutáni játékos versenyen:

1. helyezett lett a Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium 8.k osztályos csapata – Balogh Zoltán, Halóka István, Horváth Stella Dorina.

2. helyezett lett a Fehérgyarmati Deák Ferenc Gimnázium 8.k osztályos csapata – Czinkóczki Lili, Máté Gréta, Szabó Ábel.

3. helyezett lett a Kölcsey Ferenc Református Általános Iskola csapata – Bátori Ágnes, Kópis Dóra, Szerdahelyi Fanni.

Gratulálunk a résztvevő tanulóknak eredményes szereplésükhöz.

Pálur Lászlóné

idegen nyelvi munkaközösség-vezető

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában