Helyi közélet

2014.10.07. 15:31

Ünnepelt a Zsindelyes

Érpatak, Újfehértó  - Két feltétele van annak, hogy egy kupicával fokozzuk az étvágyunkat egy ünnepi vacsora előtt: kell egy gyümölcs, amelyből a pálinka készül, s kell egy főzde is, ahol elkészül a nedű.

Érpatak, Újfehértó  - Két feltétele van annak, hogy egy kupicával fokozzuk az étvágyunkat egy ünnepi vacsora előtt: kell egy gyümölcs, amelyből a pálinka készül, s kell egy főzde is, ahol elkészül a nedű. Történetünkben a gyümölcs az újfehértói fürtös meggy, amit 50 évvel ezelőtt nemesített ki az Újfehértói Gyümölcskutató Állomáson dr. Pethő Ferenc professzor és Szabó Tibor, a főzde pedig az érpataki Zsindelyestanyán 30 éve kezdte meg működését. Az ott gyártott italoknak azonban kellett egy családi név is: a kereszteléskor 2004-ben, vagyis éppen 10 éve a Zsindelyes nevet kapták.

Már ez a három évforduló is alapot ad az emlékezésre, ha pedig még azt is hozzávesszük, hogy ez év februárjában az újfehértói meggypálinka megkapta az Európai Uniótól is az eredetvédettséget, érthető az az ünnepség, amit kedden rendezett meg a Zsindelyes Kereskedőház Kft. Újfehértón.

A Zsindelyes-ház adott otthont a rendezvénynek, amely köszöntőkkel kezdődött. A város, a megye, a megyeszékhely vezetői és országos politikusok méltatták azt a példaértékű és több évtizeden át tartó munkát, amellyel a Zsindelyes Pálinkafőzdét működtető Papp család elérte a hazai és a nemzetközi sikerek mellett immár az uniós elismerést is. V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár azt emelte ki, hogy fontos a meggy beéréséhez a megfelelő időjárás, a csapadék mennyisége, a jó talaj, de hogy abból jó minőségű párlat legyen, kell a pálinkafőző lelke, az itteni emberek tudása, szorgalma, tisztelete. E gondolatok jegyében átadta az uniós eredvédettséget tanúsító oklevelet Papp Józsefnek, a Zsindelyes Pálinkafőzde tulajdonosának.

– 2002-ben Kecskeméten volt egy konferencia az eredetvédett pálinkákról, s amikor onnan utaztunk haza, felvetődött, hogy nekünk is kellene olyan pálinkát készíteni, ami csak a mi vidékünkre jellemző. S mivel a mi térségünk jellemző gyümölcse az újfehértói fürtös meggy, egyértelmű volt, hogy azt próbáljuk meg felhasználni alapanyagként – emlékezett vissza a kezdetekre Papp József. – A sikerek ellenére nem lehetünk elégedettek, a világpiacon kell bizonyítanunk azt, hogy a Zsindelyes pálinkáknak is ott a helyük a világ szeszes italainak élmezőnyében. Igazán elégedett akkor lennék, ha az összes nagykövetségen ott lenne az újfehértói meggypálinka is.

Az ünnepség a Zsindelyes Pálinkafőzde udvarán folytatódott, ahol leleplezték az uniós védettségnek emléket állító domborművet, majd elhelyezték az időkapszulát, amelyben a főzdét működtető két család üzent az utókornak. A fémhengerbe került több napilap, fénykép, videó, s a főzde néhány terméke.

Lapunk az ünnepség végén arról faggatta Papp Józsefet, mit jelent számára a többszörös jubileum.

– A családi vállalkozásunk számára mérföldkő ez a mai nap, nagyon fontos az életünkben. Mindennek a megkoronázása az a kitüntető cím, amit február 3-án Manuel Barroso elnök aláírt Brüsszelben. Ünnep a mai nap, de holnaptól ismét a munkáé a főszerep, hiszen amit eddig elértünk, az holnap már nem eredmény, dolgozni kell tovább keményen. A szesziparban törvényváltozások várhatók, ha azok véglegesek lesznek, döntünk a további fejlesztésekről. Több éve tolódik a turisztikai elképzelésünk, nagyon szeretném, ha 2015-ben elkezdődhetne az építése.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában