Helyi közélet

2014.10.10. 17:54

Vasárnap felavatják a megszépült zajtai templomot

Zajta - Hosszú ideje – 2010 óta – várják Zajtán a római katolikus egyházközség tagjai, hogy a felújítást követően végre visszakaphassák templomukat. Ez a pillanat vasárnap érkezik el, október 12-én 15 órakor ugyanis felavatják a kívül és belül megszépült templomot, ami fehér falával, karcsú tornyával ékszerdobozként simul a gyönyörű erdőháti tájba.

Zajta - Hosszú ideje – 2010 óta – várják Zajtán a római katolikus egyházközség tagjai, hogy a felújítást követően végre visszakaphassák templomukat. Ez a pillanat vasárnap érkezik el, október 12-én 15 órakor ugyanis felavatják a kívül és belül megszépült templomot, ami fehér falával, karcsú tornyával ékszerdobozként simul a gyönyörű erdőháti tájba. Avatóbeszédet mond Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője. A miniszter majdnem napra pontosan egy éve, 2013. október 11-én járt Zajtán, amikor a Garbolc-Szárazberek közötti út avatására utazva megnézte a középkori templomot, s miniszteri keretéből 8 millió forintot ajánlott fel a felújítási munkálatokra.

– A minisztertől kapott pénzből újultak meg a középkori freskóink, de jutott ebből a pénzből új berendezések vásárlására is – tájékoztatta lapunkat Huszti Róbert, a Vitéz Gaál Lajos Kulturális Egyesület elnöke. – A megszépült templom kapott új oltárszekrényt, oltárt, három papi széket, valamint új emelvényt. Még a padokat is a miniszteri adományból sikerült újjávarázsolnunk. Más támogatásokból a templom környéke is megszépült. Építettünk sétányt, parkolót, a vízrendezés érdekében árkok készültek, azokon pedig két híd ível keresztül. Nagyon várjuk már a szentmisével egybekötött avatást. A szentmisét Bosák Nándor debrecen-nyíregyházi római katolikus megyéspüspök celebrálja, a homíliát Schönberger Jenő szatmári római katolikus megyéspüspök tartja.

A sváb származású utódok 2010-ben a templom felújításáról döntöttek. A helyi római katolikus egyházközség a Zajtai Német Nemzetiségi Önkormányzattal összefogva pályázott támogatásra. Nyertek is huszonegynéhány millió forintot Leader-pályázaton a tetőszerkezet felújítására, valamint az alap szigetelésére, mert a falak vizesedtek. Mivel műemlékről volt szó, a felújítási munkálatok megkezdése előtt Juan Cabello régész és Pintér Attila falkép-restaurátor régészek átvizsgálták az épületet, és ritkaságszámba menő felfedezést tettek 2010 októberében: középkori építészeti részletek bukkantak elő már az első vizsgálatok alkalmával, majd középkori freskókat is találtak. A felújítás leállt arra az időre, amíg a szakemberek feltárták az épület minden titkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában