Helyi közélet

2014.12.29. 14:52

Szólt a magyar kórusmuzsika

Nyíregyháza, Caracas, Tokio - Még a Pál, Kata, Péter opust is megtanították a vendéglátóknak – természetesen szolmizálva.

Nyíregyháza, Caracas, Tokio - Még a Pál, Kata, Péter opust is megtanították a vendéglátóknak – természetesen szolmizálva.

Mozgalmas év áll a Cantemus kóruscsalád mögött, hiszen az idén Venezuelát és Japánt is meghódították. Januárban Dél-Amerika felé vették az irányt, júniusban pedig Ázsia volt a cél.

Amint megérkeztek Caracasba, már próbáltak is Szabó Soma karnagy vezetésével, hiszen előbb egy templomban szerepeltek, majd ebédre voltak hivatalosak: a Caracasban élő magyarok a Magyar Házban látták vendégül az együttest. Műsorával mindkét helyen nagy sikert aratott a kórus, a vendéglátók könnyes szemekkel fogadták és ünnepelték a vendégeket, s finom ebéddel kedveskedtek honfitársaiknak.

Sötétedés után senkinek sem ajánlatos Caracas utcáin bóklászni, hát még egy külföldinek. Így Magyar Péter kórustagnak az esti órákban volt ideje írnia a blogját, amelyből az első workshopról kiderült: „A hétfő reggel rutinosan indul, pálinka a fertőtlenítéshez, forralt víz a minden máshoz. Ma sajttal és sonkával töltött bucit kapunk, de ez most nem az előző napi kukoricalisztből készült buci, hanem engem inkább a lángostésztára emlékeztet. Ettől függetlenül ez is nagyon finom. A mai helyszín nincs messze, egy bank épületénél állunk meg, itt lesz az első workshopunk, amit Bolíviából, Peruból, Ecuadorból és Uruguayból is követnek. Ezen a mai szeánszon Soma a Kodály-módszer alapjaiba vezeti be a résztvevőket. Nyilván nem egyszerű néhány órába bezsúfolni azt a felgyülemlett tudást, ami nálunk Magyarországon már létezik ezzel kapcsolatban, de Soma rutinos már ebben, és képes végig fenntartani a jelenlévők érdeklődését. Közösen tanítjuk nekik a szolmizációs kézjeleket, a hangokat. Ez utóbbi nem is olyan egyszerű, mert itt az ABC-s neveket helyettesítik a szolmizációs hangokkal, tehát az F nekik mindig fá. Na erről megpróbáljuk leszoktatni őket. S még a Pál, Kata, Péter című opust is megtanítjuk nekik – persze csak szolmizálva” .

Júniusban Japánban koncertezett a Pro Musica Leánykar, a felkelő nap országában hat héten keresztül adtak ízelítőt a magyar kórusmuzsikából Japán zenebarát közönségének.

KM-MML

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában