Helyi közélet

2015.01.06. 17:33

Visszatekintő - Megszűnt a támogatás, bajban az ágazat

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Hazánk 4711 hektárnyi dohány­ültetvényének 80 százaléka megyénkben található.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Hazánk 4711 hektárnyi dohány­ültetvényének 80 százaléka megyénkben található.

Az új uniós költségvetési ciklusban már nem számíthatnak a hazai dohánytermesztők a szerkezet­átalakítási támogatásra. Bényei Illés, a Magyar Dohánytermelők Országos Szövetségének (MADOSZ) elnöke 2014 augusztusában lapunk megkeresésére elmondta: a jövő évtől az unió már nem biztosít 22,4 millió euró, mintegy 7 milliárd forint szerkezetátalakítási támogatást az ágazatnak, s ha ezt az összeget hazai forrásokból nem sikerül pótolni, a megszűnés fenyegetheti a dohánytermesztést Magyarországon.

– A szövetség tárgyal az illetékesekkel, a Miniszterelnökséggel és a Földművelésügyi Minisztériummal a termesztők további támogatásának megoldásáról, a munkahelyek megőrzéséről, s remélik, sikerül megtalálni a lehetőséget a hazai dohánytermesztés fenntartásához – fogalmazott a MADOSZ elnöke, Bényei Illés.

Simon József, Ófehértó polgármestere szerint a közel 2600 lakosú településen „foglalkoztatási katasztrófát” okozna, ha megszűnne a dohánytermesztés támogatása, hiszen a községben 380 hektáros az ültetvényterület.

– A lakosság 20 százalékát kitevő roma kisebbség munkaképes tagjait a dohánytermesztők foglalkoztatják a mezőgazdasági idényben, s ők szívesebben dolgoznak a nagyobb jövedelmet biztosító földeken, mint a közfoglalkoztatási programokban – közölte akkoriban a polgármester.

– Azt gondolom, hogy egyetlen kormány sem hagyhatja ezt a kézimunkaerő-igényes ágazatot veszni hagyni. A gyárak megtermeltetik máshol a dohányt ha kell, de ez az országnak nagy érvágást jelenthet – nyilatkozta lapunknak Csernáti Sándor nyírmadai dohánytermesztő.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában