Helyi közélet

2015.02.06. 16:00

Állóháború Tiszalökön

Tiszalök - Szinte izzott a levegő szerdán a város volt ifjúsági házában megrendezett lakossági fórumon.

Tiszalök - Szinte izzott a levegő szerdán a város volt ifjúsági házában megrendezett lakossági fórumon.

A találkozó témáját az EU-s és hazai forrásokból 2014-re felújított egészségügyi komplexum megnyitása körüli nézetkülönbség, a szakrendelés beindításnak hónapok óta húzódó elmaradása adta.

Az előzmények

Dr. Zsonda László főorvos Gömze Sándor polgármesterrel szövetkezve egy példaértékű egészségügyi központot álmodott a több szempontból is hátrányos helyzetűnek számító település polgárainak ellátására. Az elképzelésekből nyertes pályázat lett, a komplexum pedig a kivitelezést követően afféle sikertörténetként jelent meg a médiában.

De a bajok csak ezután kezdődtek. Adva volt egy meglehetősen nagy ívű álom, s egy támogató, de leginkább csak a realitásokra, a rendelkezésre álló forrásokra építeni tudó önkormányzat. S amikor már be kellett volna indulna a széles körű ellátást biztosító szakrendelésnek, kiderült, hogy a két világkép nem pontosan fedi egymást. Megindult tehát a harc, két erős ember csatája, amely utcaszintű szóbeszédből előbb suttogó propagandává alakult, majd ezen a szerdai estén robbant.

A város köztiszteletben álló gyógyítója különféle dokumentumokkal igyekezett alátámasztani, hogy az európai rangú, s a kormány egészségpolitikájával is egyező program feltételei enyhén szólva is hiányosak. A rendelő igényes szakmai munkára alkalmatlan, a szükséges hatósági vizsgálatok lefolytathatatlanok. De az érvelésbe ettől súlyosabb kitételek is becsúsztak.

A források felhasználása átláthatatlan, s az önkormányzat szándékosan akadályozza a mintaprojekt beindulását – szólt a verdikt. Majd a doktor úrhoz hasonlóan a szintén köztiszteletben álló Gömze polgármester vette elő saját dokumentumait, s érveit hallva láthatóan minden kérdésre tudta a választ – például, hogy néhány bemutatott kép egy közbülső állapotot mutatott. A forrásokat elkülönített számlákon kezelték, az EU-s projektek pénzügyi rendszere (pl. a szállítói kifizetés) pedig egyébként sem ad lehetőséget a visszaélésre. S amíg senki nem kapta meg az intézményben praktizáló orvosok listáját, a munka nem kezdődhet el.

A végjáték

Meghallgatva mindkét felet, lassan megegyezőre váltott át az addig személyeskedésektől sem mentes vitafórum. A fórum másnapján Zsonda doktor lapunknak is jelezte: a gyógyító és konzulens orvosok listáját az önkormányzat rendelkezésére bocsátotta. Akár pontot is tehetnénk az ügy végére, s az érdemi párbeszéd útjára léphetnének Tiszalökön. Már csak a lakosság egészsége érdekében is.

Értékek és érvek

Az egészségügyi intézmény:

...céljai a Semmelweis Terv prioritásaival is megegyeznek.

A modell sikere esetén a GYEMSZI a rendszer országos bevezetését szorgalmazza.

Dr. Zsonda László a világhírű MONA-SYSTEM Konzultációs Rendszer atyja.

Álma egy 18-féle szakrendeléssel bíró, havi 600 órás ellátás.

Az önkormányzat:

Eredetileg hat hónapos ingyenes használatot és felújított épületet ajánlott fel a programhoz.

Második lépcsőben 8,6 milliót nyertek pótmunkák elvégzésére.

KM-MJ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában