Helyi közélet

2015.05.08. 10:25

Energiát gyűjtenek és adnak

Nyíregyháza - Az élet szinte minden területét átölelik a civil szervezetek egyesületi vagy alapítványi formában. Egyrészt összefogják a hasonlóan gondolkodó embereket, másrészt segítséget nyújtanak a lehetőségeikhez képest.

Nyíregyháza - Az élet szinte minden területét átölelik a civil szervezetek egyesületi vagy alapítványi formában. Egyrészt összefogják a hasonlóan gondolkodó embereket, másrészt segítséget nyújtanak a lehetőségeikhez képest.

Éppen ezért mondhatta azt csütörtökön dr. Deák Imre, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzeti és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára Nyíregyházán egy megyeházi tanácskozás után, hogy a civil szervezetek képesek összegyűjteni a társadalomban meglévő jó szándékú energiákat és oda irányítani, ahol erre a legnagyobb szükség van.

Az észak-alföldi régióban működő Civil Információs Centrumok találkozóján az államtitkár kiemelte:

– A kormány partnerként tekint a civilekre, akik önként és lelkesen végzik a munkájukat, ami az egész társadalom hasznára van. A civil szervezetek munkáját napjainkban húsz Civil Információs Centrum segíti. Ezek a centrumok pályázati tanácsadással, információ-szolgáltatással és a határon átnyúló kapcsolatok erősítésével is támogatják a civileket.

Szólt arról is a politikus, hogy a hazai civil szervezetek támogatásának legjelentősebb forrása a Nemzeti Együttműködési Alap. A korábbi években adott 3, 380 milliárd forint 2015-ben 5,408 milliárd forintra nőtt. A civilek érdeklődését jelzi, hogy míg 2014-ben 12 ezer szervezet pályázott támogatásra az alaphoz, addig 2015-ben már közel 16 ezer pályázat érkezett.

Dr. Deák Imre a csütörtöki tanácskozáson átadta a Szabolcs-Szatmár-Bereg, a Hajdú-Bihar és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Civil Információs Centrumoknak a Balog Zoltán miniszter által aláírt szakmai együttműködési megállapodásokat.

Az államtikár Nyíregyházáról Fehérgyarmatra utazott, ahol a megyei Civil Információs Centrum új irodáját avatta fel a város és a megyei vezetőivel együtt.A megye második civil centruma mindazokat a szerepköröket ellátja, mint a nyíregyházi iroda. A fehérgyarmati új iroda 4 közfoglalkoztatott számára teremt munkahelyet.

 A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország május 8-i számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában