Helyi közélet

2015.05.16. 17:59

Harc a legerősebb tojásért

Nyíregyháza - Lela kedveli a magyar embereket, lelkesen tanulja a nyelvet is.

Nyíregyháza - Lela kedveli a magyar embereket, lelkesen tanulja a nyelvet is.

A nyíregyházi Új Nemzedék Plusz Kontaktpont Iroda Welcome to… sorozatának keretében nemrég a Grúziából érkezett Lela Gigaurival ismerkedhettek meg az érdeklődők. A fiatal lány az EVS-nek (Európai Önkéntes Szolgálat) köszönhetően önkénteskedhet a szabolcs-szatmár-beregi megyeszékhelyen.

Mogyoró és dió

– Sokak számára az amerikai Georgia, és Georgia, azaz Grúzia ugyanazt jelenti, pedig utóbbi esetében egy, a Fekete-tenger partján elterülő országról beszélünk. Két nagy kontinens, Európa és Ázsia között fekszik, és Örményország, Törökország, Oroszország, valamint Azerbajdzsán határolja a közel 5 millió lakosú államot. Tbiliszi a legnagyobb település, egyben a főváros is. Ott található a Mother of Georgians nevű szobor, ami bal kezében boros tálat tart, ami azt jelenti, barátsággal jöttem, míg a jobb kezében kard van, ami azt szimbolizálja: ellenségként érkeztem – részletezte angol nyelvű előadásában Lela.

– A grúzok 84 százalékban ortodox keresztények. Legfontosabb ünnepünk a húsvét, amit egy héttel a katolikusok után tartunk. A hagyomány szerint ilyenkor piros tojással gratulálunk egymásnak, összeütjük azokat, és akié épen marad, az a nyertes. Amikor kicsi voltam, mindig korán felkeltem, hogy az enyém legyen a legerősebb tojás – osztotta meg hallgatóságával a fiatal lány, aki a grúz hagyományokról szólva megemlítette az újévet is.

– Az új esztendőben az első embert, aki hozzánk érkezik, mekvlének nevezzük. Ha boldogan lépi át a küszöböt, az évünk is olyan lesz, ha szomorúan, akkor pedig búskomor. Grúziában a karácsonyt nem decemberben ünneplik, hanem január 7-én, vízkereszt napján. A karácsonyfánkat chichilakinak hívják, ami kiszáradt mogyoró- vagy dióágakból készül.

Lela a legjobban az embereket kedveli Magyarországon, és nagyon szeretne megtanulni magyarul. Nagy álma még, hogy a spanyol nyelvet is elsajátítsa. A legviccesebb élménye az volt, amikor megkapta az első fizetését hazánkban mint önkéntes. Az ő bérükhöz képest a miénk soknak tűnt, hiszen két grúz lari átváltva 233 forintnak felel meg, ezért úgy érezte, hogy ő a leggazdagabb nő a világon.

KM-KZS


Egy életre szóló élmény

A 23 éves lány a Tbiliszi Állami Egyetemen tanult jogi karon. Érdeklődik a nemzetközi jogtudomány iránt, és úgy hiszi, ez volt a legjobb választás számára. Tanult szónoklástant is.

Lelának rengeteg hobbija van, például a kirándulás, az országa körbeutazása, de szívesen olvas, néz filmeket és dokumentumfilmeket, ezért soha nem hagyja ki az országos filmfesztiválokat. Érdeklődik a művészetek, a pszichológia, az asztrológia és a mitológia iránt, imádja az állatokat, főleg a kutyákat és a macskákat. Szociális beállítottságú, barátságos, lelkes és optimista. Reméli, hogy az önkéntes szolgálata életre szóló élmény lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában