Helyi közélet

2015.05.18. 10:11

Közlemény - „Határon átívelő tudást” szereztek

Máriapócs - Negyvenhárman - magyarok, szlovákok, románok és ukránok – kaptak Falusi vendéglátó végzettséget igazoló OKJ-s bizonyítványt pénteken Máriapócson, miután sikeresen teljesítették azt a nemzetközi elemekkel bővített képzést, amely a Türr István Képző és Kutató Intézet irányításával, Magyarország–Szlovákia–Románia–Ukrajna partneri együttműködésében valósult meg az ENPI Határon Átnyúló Együttműködési Programban.

A program célja a határokon átívelő együttműködés erősítése, az egész életen át tartó tanuláshoz való hozzáférés javítása, továbbá a régiók közötti kompetencia-központok hálózatának létrehozása a felnőttképzés és a gazdaság közötti együttműködés fejlesztésére.

A bizonyítványok átadásakor Tóthné Medved Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Nyíregyháza és Környéke Regionális Szervezet elnöke és Horilla János felnőttképzési szakértő, mint a vizsgabizottságok elnökei, a falusi vendéglátás turizmusban betöltött jelentőségéről is beszéltek. Elmondták, hogy a falusi turizmus gazdagítja a vidéki területek sokszínűségét és nagymértékben hozzájárul a kulturális örökség, valamint a hagyományok megőrzéséhez. Fontos szerepe van egy-egy település és annak környékének a gazdasági fejlődésében, valamint segíti a foglalkoztatás növekedését, a falvak életminőségének javulását. Kiemelték továbbá: a képzés lehetőséget biztosított arra, hogy egy nemzet négy országban élő tagjai megismerjék egymás kultúráját, szokásait, erősítsék kapcsolataikat és egy kis szabolcsi városban közösen örüljenek egymás sikereinek.

Az érintett országok Falusi vendéglátó képzésben résztvevő oktatói és hallgatói forgószínpad-szerűen minden partnerhez eljuthattak. Így megismerhették a helyi vendégfogadó szokásokat, hagyományokat, a tananyagokban leírtakat pedig a gyakorlatban is megtapasztalhatták, elsajátíthatták.

A programban egyébként 4, egymásra épülő képzés valósult meg, amelyek elősegítik a résztvevők újbóli foglalkoztatását a munkaerő-piaci mobilitás megteremtésével.

A képzések sajátossága, hogy a már meglévő tananyagokat a partnerországok turisztikai, gasztronómiai, iparművészeti jellemzőinek figyelembe vételével fejlesztették ki, ezáltal lehetőséget teremtve a „határon átívelő tudás” megszerzésére.

A projekt főpályázója a Türr István Képző és Kutató Intézet (TKKI), a határon túli konzorciumi partnerek pedig a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (Ukrajna, Beregszász), a Nagykapos és Vidéke Társulás (Szlovákia, Nagykapos) és az Unio - Traian Vuia Szakközépiskola (Románia, Szatmárnémeti).

- Csekk János -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk