Helyi közélet

2015.05.23. 14:21

Megóvják természeti kincseinket

Nyíregyháza - Az európai nemzeti parkok napján, május 24-én hívják fel a figyelmet az egész kontinensen a nemzeti parkok fontosságára és a természetvédelem jelentőségére.

Nyíregyháza - Az európai nemzeti parkok napján, május 24-én hívják fel a figyelmet az egész kontinensen a nemzeti parkok fontosságára és a természetvédelem jelentőségére.

Több mint száz évvel ezelőtt, 1909. május 24-én alakultak meg az első európai nemzeti parkok Svédországban. Ennek emlékére 1999 óta minden évben ezen a napon ünnepeljük az európai nemzeti parkok napját.

Bozóki Viktória, az E-misszió Egyesület szakembere azt mondja, a nemzeti parkoknak a szemléletformálásban és a környezeti nevelésben is fontos szerepük van. Az ott dolgozók tanösvények kialakításával, szervezett túrákkal, táborok szervezésével próbálják a természetet közelebb vinni az emberekhez.

Megyénk egyik kedvelt turistacélpontja a bátorligeti arborétum, de ahogy Habarics Béla tájegységvezető fogalmaz: amint a legtöbb természeti érték bemutatása során, itt is az a legnehezebb, hogy nem folyamatos a „termékkínálat”. A kora tavaszi-tavaszi időszakban virágoznak azok a növények, amelyek érdekesek lehetnek, és ahogy gyalogolunk bele a nyárba, egyre kevesebb a látnivaló.

– Magyarországon jelenleg tíz, az ország különböző részeire, tájaira jellemző természeti örökséget védő nemzeti park található, melyek az egész országot lefedik, így óvva hazánk természeti kincseit, állat- és növényvilágát a fontosabb élőhelyekkel együtt. A felügyeletükért felelős igazgatóságok szervezésében hazánkban természetvédelmi őrszolgálat működik, melynek tagjai óvják védett, az ezeken kívül eső Natura 2000 területeket – ismertette Bozóki Viktória, Az E-misszió Természet- és Környezetvédelmi Egyesület környezeti tanácsadója. Hozzátette: emellett tartják a kapcsolatot a gazdálkodókkal és a helyi civil szervezetekkel is.

– Terepbejárásuk során próbálják megelőzni a természetrongálást, megakadályozni az állatok mérgezését, a gyújtogatásokat vagy az orvvadászatot. Ezen munkájuk az egyik ok, ami a nemzeti parkokat a magyar természetvédelem egyik oszlopává teszi, és az általuk felügyelt területeken olyan hagyományokat is életben tartanak, mint a pásztorkodás, a legeltetés vagy a kaszálás.

– A nemzeti parkoknak a szemléletformálásban, környezeti nevelésben és a turizmusban is fontos szerepük van. Az ott dolgozó szakemberek tanösvények kialakításával, szervezett túrákkal, erdei iskolák, nyári táborok szervezésével próbálják a természetet közelebb vinni az emberekhez, és bevonni őket a védelembe – mutatott rá az E-misszió szakembere.

Értékes természet

– A Bátorligeti ősláp – mivel egy kifejezetten értékes élőhelyről van szó – csak az igazgatóság engedélyével látogatható. A csoportoknak előre be kell jelentkezniük, egy vezetett túra keretében, szakember segítségével ismerhetik meg a láp élővilágát. A Hortobágyi Nemzeti Parkhoz tartozunk, így leg­gyakrabban ide érkeznek be az igények. Főleg gyerekek, iskolások jönnek hozzánk tanulmányi útra, vagy egyszerűen kirándulni, évszaktól függően vannak nyugdíjas csoportjaink, de egyéni látogatókat is fogadunk – mondta el érdeklődésünkre Habarics Béla tájegységvezető.

– A terület körbe van kerítve, éppen azért, hogy távol tartsuk a hívatlan vendégeket, bár a láp szélének nagy része amúgy is annyira zárt, hogy szinte lehetetlen átjutni rajta. Egyetlen bejáraton át lehet elindulni a tanösvényen, ami tulajdonképpen egy több száz méter hosszú, cölöpökre fektetett pallósor. Ez visz be a lápra, és a két oldalán terülnek azok az élőhelyfoltok, amelyek a legfontosabbak számunkra.

Fotókkal illusztrálják

– A nemzeti park honlapján részletes leírás található a területről és az élővilágáról. A bátorligeti arborétum egy jól ismert és kedvelt turistacélpont, de elsősorban azok látogatják, akik érdeklődnek a környezet iránt. Ahogy a legtöbb természeti érték bemutatása során, itt is az a legnehezebb, hogy nem folyamatos a „termékkínálat”. A kora tavaszi-tavaszi időszakban virágoznak azok a növények, amelyek érdekesek lehetnek, és ahogy gyalogolunk bele a nyárba, egyre kevesebb a látnivaló.

– A túravezetőnél mindig ott vannak a növények fotói, a szakember minden egyes helyszínen elmondja, hogy mi lehet érdekes, tehát akkor is be tudjuk mutatni a természeti értékeket, ha éppen nem tekinthetőek meg – jegyezte meg Habarics Béla, s hozzátette: tavaly közel négyszázan voltak kíváncsiak a bátorligeti őslápra.

KM-CsA

Megyénk védett területei

Magyarországon elsőként a Hortobágyi Nemzeti Parkot alapították meg 1973-ban. Jelenleg a tíz hazai nemzeti park közül ez a legnagyobb kiterjedésű. Igazgatóságának működési területébe megyénk is beletartozik, és olyan védett helyekért felelős, mint a Szatmár-Beregi Tájvédelmi Körzet, a Bátorligeti láp, a tiszavasvári Fehér-szik, és természetvédelmi felügyeletet lát el a Natura 2000 területek (például a nyíregyházi Sóstói erdő) felett is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában