Helyi közélet

2015.06.30. 09:36

Meggyhelyzet és bűnügyek napirenden a megyei közgyűlésen

Nyíregyháza -  A 24 napirendi pont alapján sejteni lehetett: hosszú lesz a megyei közgyűlés keddi ülése.

Nyíregyháza -  A 24 napirendi pont alapján sejteni lehetett: hosszú lesz a megyei közgyűlés keddi ülése.

Mielőtt az érdemi munka megkezdődött egy perces néma főhajtással emlékeztek a tragikus hirtelenséggel elhunyt Csepely Zsigmond dandártábornokra, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetőjére.

Uniós források

– Egy, a kelet-európai térség 11 uniós tagállamában készített felmérés szerint Magyarország éllovas az európai közösség fejlesztési forrásainak szerződéssel lekötött projektjeinél, a megítélt keretösszeg nagyságánál, a pénz felhasználásánál pedig második helyen áll – tájékoztatta a képviselőtársait Lipők Sándor (Fidesz-KDNP), a térség fejlesztésekért felelős miniszteri biztosa. A 2007-2013 közötti ciklus megyei adatairól kiderült: 4792 pályázat kapott támogatást 512 milliárd forint összegben. S Eddig 4509 projekt támogatásának kifizetése kezdődött meg, több mint 435 milliárd forint összegben.

Jobb áron veszik

– Nagyon sok család óriási figyelemmel kíséri a meggy árát, és kíváncsi arra, hogyan alakul az alma ára – mondta dr. Veres János (MSZP). – A termelők magukra lettek hagyva, hiába vannak kérdések és ígéretek, csak mély hallgatás van. Tavaly is kései és elrontott intézkedést hozott a kormány, a termelők nem kaptak egy forintot sem. Kérjük, vegyék komolyan a kialakult helyzetet, félő, hogy ősszel ez lesz az almapiacon is.

Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke reagálásában azt mondta: érzékelve a probléma nagyságát és komolyságát napirend kiegészítéssel készültek, mert a beavatkozás fontos és szükséges.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének tevékenységéről szóló beszámolót is tárgyalták a képviselők s ezzel együtt fogadták el azt a határozati javaslatot, amelyben felhatalmazták a megyei közgyűlés elnökét: kezdje meg a tárgyalásokat annak érdekében, hogy állami segítséggel a gazdák az önköltségi árnál magasabb felvásárlási árat kapjanak.

Erről Rácz Imre azt mondta: a javaslat még a keddre elért árak előtt született (a múlt heti bizottsági ülésen), a pozitív árváltozás segítheti a döntéshozók munkáját. (A hétvégi szünet után itthon is elérte az ipari meggy felvásárlási ára a 100 forintot, ami köszönhető a külföldi exportnak, de árnövelő hatású, hogy a tervezett 65 ezer tonna helyett csak 50 ezer tonnányi lesz az idei termés.)

A közbiztonság helyzete

A megye közbiztonságának helyzetéről szóló beszámolóban Farkas József megyei rendőrfőkapitány ismertette: tavaly 15 197 bűncselekményt regisztráltak a főkapitányság illetékességi területén, ami 13,6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban, és a nyomozáseredményességi mutató is javult.

A bűncselekmények csökkenése mellett emelkedett a közlekedési balesetek száma tavaly. Megyénkben 11,4 százalékkal több, 950 sérüléssel járó eset történt. A halálos balesetek száma 27-ről 35-re, a súlyos sérüléssel járóké 247-ről 255-re nőtt.

– Törvényesség, szakszerűség és arányosság elve kell érvényesüljön az állomány munkájában – mondta a főkapitány, s az idei év céljai között említette, hogy az elért eredményeket megtartsák, illetve javítsák. A közlekedésbiztonság javítása érdekében hatékonyabb fellépést, az új technikai eszközök jobb kihasználását várja. Bejelentette, 8 fiatal rendőrtiszt érkezik a megyébe.

– Nincs szégyellni valója a megyének – hangsúlyozta Takács Tibor vezérőrnagy. Az Országos Rendőr-főkapitányság bűnügyi főigazgatója jónak értékelte a szabolcsi állomány munkáját a bűncselekmények számának csökkenése területén, és a felderítésben élen járónak nevezte a megyét.

– Az indoklás nélküli felmentésnek, nincs indoklása – válaszolta arra a képviselői kérdésre a vezérőrnagy, miért mentették fel dr. Tarcsa Csabát. Elmondta azt is: a volt megyei főkapitány az ő irányítása alatt vesz részt egy országos program koordinálásában, melynek célja a lakásbetörések visszaszorítása.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában