Helyi közélet

2015.06.11. 14:53

Muzeális értékű építők

Nyíregyháza - A Retro Építők Napjának ezúttal a Sóstói Múzeumfalu adott otthont.

Nyíregyháza - A Retro Építők Napjának ezúttal a Sóstói Múzeumfalu adott otthont.

Ha hetedhét országra szóló programot nem is kínáltak, mindenképpen mesés élmény várt a hetedik Retro Építők Napja résztvevőire. A Sóstói Múzeumfaluban minden eddiginél nagyobb volt az érdeklődés, melynek apropója a június első vasárnapján esedékes építők, építészek és mérnökök napja – immár hatvanöt esztendeje emlékeznek meg minderről országszerte.

– A hajdani Szabolcs Megyei Állami Építőipari Vállalat, azaz a SZÁÉV hagyományaiból táplálkozó rendezvény az építőiparhoz kötődő régi és mai szakmagyakorlók találkozójává vált Nyíregyházán – jegyezte meg Végh József, aki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi Építész Kamara részéről üdvözölte a megjelenteket.

A Mérnöki Kamarától ifj. Major Ferenc alelnök, a Kereskedelmi és Iparkamarától pedig Urbán Lajos alelnök köszöntötte az érdeklődők népes seregét. Szó esett a gazdasági válsággal terhelt – remélhetőleg leküzdött – elmúlt évekről, a szakmát érintő aktuális változásokról, kormányzati szándékokról és a javulónak ígérkező munkaellátottságról, valamint a következő európai uniós tervezési időszak várható kihívásairól.

A köszöntőket Kulcsár Attila Ybl-díjas építész könnyed hangvételű összegzése zárta, aki az építők napja közönségének elhozta a szakhatóságok, közműszolgáltatók üdvözletét és jókívánságait. A résztvevők szórakoztatásáról a verőfényes délutánon a Folk N Break tánccsoport táncosai, Gosztola Adél, Tóth Károly és Vaszkó Bence színművészek, a MaZe Tinizenekar, továbbá a magnókazettás korszak rock­zenéit felvonultató Múzeum Rock Band zenészei gondoskodtak. A szervezők és támogatók részéről megfogalmazódott az a szándék, hogy a több hasonló építők napi megemlékezés helyett jövőre még egységesebben, igazi városi rendezvényként szimbolizálják az érintett városi, megyei szakemberek összetartozását.

KM-LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában