Helyi közélet

2015.08.28. 08:29

Maradhatnak-e a sárkányok Nyíregyházán?

Nyíregyháza - Nem Paff, és nem bűvös, de sárkány és szeretjük, tiszteljük: a komodói varánuszok Nyíregyházán maradásáról is egyeztetett ezen a héten a jakartai Ragunan Zoo igazgatója, dr. Bam Bang a Nyíregyházi Állatparkban.

Nyíregyháza - Nem Paff, és nem bűvös, de sárkány és szeretjük, tiszteljük: a komodói varánuszok Nyíregyházán maradásáról is egyeztetett ezen a héten a jakartai Ragunan Zoo igazgatója, dr. Bam Bang a Nyíregyházi Állatparkban. Vendéglátójával, Gajdos Lászlóval együtt kezdeményezik: a 2010-ben öt évre kölcsönbe adott sárkánygyíkok továbbra is a megyeszékhely különlegességei legyenek.

Igazgatók, ha összeülnek… – a jakartai Ragunan Zoo igazgatóját, dr. Bam Bangot látta vendégül a Nyíregyházi Állatpark igazgatója az elmúlt napokban.

– Öt évvel ezelőtt egy hosszú távú együttműködés kezdődött el a varánuszok fogadásával, melyhez kormányszintű megállapodás szolgáltatta az alapot – tájékoztatta a Kelet-Magyarországot a program zárásával Gajdos László igazgató.

Az egzotikus hüllőket akkor még a Ragunan Zoo vezető állatorvosaként személyesen hozta el Nyíregyházára dr. Bam Bang, aki immár igazgatóként és rendkívül jó érzésekkel tért vissza.

Lélegző őserdők várnak

Elégedettsége megalapozott: a sárkánygyíkok nagyszerű otthonra leltek itt, míg az állatcsereprogram keretében a Nyíregyházi Állatparktól kapott zebrák és gyűrűsfarkú makik (a katták) szépen gyarapodnak, szaporodnak náluk.

Ezt a munkát a továbbiakban tudományos szintre kiterjesztve szeretnék folytatni a felek. A cél az, hogy minél több szakember érkezzen és utazzon, vegye fel a személyes és munkakapcsolatot is egymással.

Jakartából állatorvosok, állatgondozók, biológusok jönnének, és tanulnának a nyíregyházi intézmény tapasztalataiból, a mi részünkről pedig a természetes élőhelyek tanulmányozása iránt mutatkozik érdeklődés, hiszen Indonéziában még vannak lélegző dzsungelek, érintetlen élővilággal.

Európában nem sokan…

Erről is szót ejtettek az elmúlt napokban, s miközben a vendég az állatkerti technikákat, a fenntartási és üzemeltetési gyakorlatot tanulmányozta, a varánuszok sorsa is kiemelt téma volt.

– Európában egyedülálló kapcsolattal büszkélkedhetünk, hiszen a kontinensen nem sok helyen tartanak sárkánygyíkokat és működnek együtt ilyen szorosan indonéziai partnerekkel – értékelt lapunknak Gajdos László.

Szavait az is alátámasztja, hogy a hét egyik napján váratlanul megjelent Nyíregyházán Wening Esthyprobo Fatandari indonéz nagykövet, aki előbb maga is megtekintette az állatparkot, majd személyes támogatásáról biztosította a két igazgatót törekvéseikben.

Varánuszok a csomagban

Miután a komodói varánuszok elhelyezéséhez öt évvel ezelőtt államközi szerződés adta meg a kereteket, a hosszabbításhoz is magas rangú pártfogókra van, lesz szükség.

Úgy tudni, hogy még ebben az évben nagy az esélye egy kormányszintű magyar–indonéz találkozónak, s a tárgyalásra vitt csomagban ott lesz a most elkészült szerződéstervezet is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában