Helyi közélet

2015.08.27. 10:47

Százezrek nézték, hogyan dolgoznak

Sao Paulo, Nyíregyháza - A várost járva az idegen azt látta: öt perc alatt vált át a végtelen gazdagság az elképesztő szegénységbe.

Sao Paulo, Nyíregyháza - A várost járva az idegen azt látta: öt perc alatt vált át a végtelen gazdagság az elképesztő szegénységbe.

– Várakozáson felül teljesítettek a házigazdák, rengeteg tapasztalattal, ötlettel, és persze új kapcsolatokkal tértünk vissza – értékelte a Kelet-Magyarországnak a brazíliai megmérettetést Nagyné Varga Katalin, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára.

Hazánk már készülhet

Ő is szerepet kapott abban a küldöttségben, amely augusztus közepén részt vett a fiatal szakemberek világbajnokságán, mely lassan fél évszázados múlttal büszkélkedik. A WorldSkills néven ismert esemény helyszíne Sao Paulo volt, s három év múlva az európai változatát, az EuroSkills 2018-at Magyarország rendezheti meg.

Kétszázezer látogató

A versenyen túl – amely nagyon szép magyar sikereket hozott (Kelet-Magyarország, 2015. augusztus 19.) – a körülményeket is alaposan megvizsgálta a főtitkár. Lapunknak elmondta: az 1200 versenyző munkáját a négy nap alatt több mint 200 ezer látogató nézte végig.

– Az események központját egy hatalmas csarnok szolgáltatta: kellően tágas, szellős, áttekinthető, mindent kitábláztak, segítve a könnyű eligazodást – emelt ki egy lényeges feltételt Nagyné Varga Katalin. – Valamennyi versenyzőnek elegendő teret biztosítottak a feladat teljesítéséhez – tette hozzá –, akiket így nem zavart a népes közönség.

Tömeg, de nem zavaró

Az iskolák szervezett csoportokban rengeteg gyereket hoztak ki, akiknek egy-egy szakmai pontnál tájékoztatókat tartottak, s közben gyakorlatban is láthatták, miről van szó.

Ám a több százezres tömeg soha nem volt zavaró, nyomasztó vagy kezelhetetlen. A versenyre először a diákokat felkészítő szakértők utaztak ki, akik egyben zsűritagok is. Bejárták a helyszínt, s az őket követően érkező versenyzőket már ők kalauzolták körbe – ám ahogy a küzdelem elkezdődik, nem találkozhatnak, beszélhetnek velük! A versenyzők már csak saját magukra hagyatkozhatnak.

– A magyar csapat jól szerepelt, ez köszönhető az előző versenyeken szerzett tapasztalatoknak, a mind eredményesebb kiválasztásnak, felkészülésnek – véli a főtitkár, de a fejlődési irányokat is megadja.

A magyar fiatalok szakmailag jól teljesítenek, de a stressz­tűrő képességüket erősíteni kell. Egy ilyen világversenyen angolul kapott feladatot, nézők előtt, kvázi kirakatban, időre kell megoldaniuk úgy, hogy közben fotózzák őket, és erős a hát­térzaj. Egyébként mindezekre kitér a felkészítés, s csak az első napon volt probléma, a másodikon már megszokták a körülményeket a fiataljaink.

Ellesték, amit kellett, s lehetett

Sok múlik a pillanatnyi lelkiállapoton, a koncentráción. Volt olyan cukrász versenyző, aki a gondosan elkészített marcipánfiguráit elejtette, így azokra pontot sem kapott.

A zsűri estelente összegzett, s bizony sokszor volt parázs vita egy-egy értékelésnél.

– Folyamatosan úgy jártunk s keltünk, olyan szemmel néztünk mindent, hogy a magyarországi EuroSkills 2018 során mit hasznosíthatunk, mit kell másképp csinálni – nyilatkozta a megfigyelő szerepről Nagyné Varga Katalin, akinek a munkájára, segítségére is számítanak majd a hazai rendezésnél.

KM-NYZS

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában