Helyi közélet

2015.09.11. 11:30

1000 euróért magyar állampolgárságot? Előzetesben Szepessy Zsolt

Nyíregyháza - Az ügyészség előzetes letartóztatásba helyezte Szepessy Zsoltot, az Összefogás Párt elnökét. A vád szerint ukrán állampolgároktól fogadott el pénzt magyar állampolgárságot ígérve nekik. Szepessy Zsolt ügyvédje megkeresésünkre megerősítette az intézkedés tényét.

Nyíregyháza - Az ügyészség előzetes letartóztatásba helyezte Szepessy Zsoltot, az Összefogás Párt elnökét. A vád szerint ukrán állampolgároktól fogadott el pénzt magyar állampolgárságot ígérve nekik. Szepessy Zsolt ügyvédje megkeresésünkre megerősítette az intézkedés tényét.

A népszavazási kezdeményezéseiről is ismert politikust és egykori polgármestert üzletszerűen elkövetett csalással vádolják, és indítványozták előzetes letartóztatását, amiről pénteken dönt Nyíregyházán a járásbíróság - írta péntek reggel a Blikk. Az ügyészség azóta előzetes letartóztatásba helyezte Szepessy Zsoltot.

Megkeresésünkre Szepessy Zsolt ügyvédje, Futó Barnabás megerősítette az intézkedés tényét.

AZ ÜGYÉSZSÉG KÖZLEMÉNYE

(Az ügyészség nem nevesített meg senkit a közleményben, a szerk.) Az ügyész indítványára a Nyíregyházi Járásbíróság előzetes letartóztatásba helyezte azt a férfit és élettársát, valamint az élettárs fiát, akik 2013-ban közel 600 ukrán állampolgárnak pénzért azt ígérték, hogy kedvezményes honosítással a törvényi feltételek hiányában is segítenek nekik megszerezni a magyar állampolgárságot – tájékoztatta portálunkat dr. Zsíros Zsolt megyei főügyész. A megalapozott gyanú szerint a nyíregyházi férfi 2013. év elején megismerkedett két ukrán állampolgárral, akikkel megállapodott abban, hogy hivatali kapcsolatai révén segíteni fog a magyar állampolgárság – kedvezményes honosítással – megszerzésében olyan ukrán személyeknek, akik törvényesen nem kaphatnák meg az állampolgárságot.Az „ügyintézésért” személyenként átlagosan 1000 eurót kért a férfi, amit a két ukrán személytől kapott meg. Az ukránok feladata volt felkutatni Ukrajnában olyanokat, akik szerettek volna magyar állampolgárságot szerezni. A pénz átadásával együtt az ukrán közvetítők a honosításhoz szükséges iratokat is átadták. A férfi élettársa és annak fia rendszeresen segédkeztek a pénz és az okiratok átvételében. Többször előfordult, hogy a férfi hamis átvételi elismervényeket adott az ukránoknak, amivel azt próbálta igazolni, hogy a kedvezményes honosítási eljárás az egyik magyar város polgármesteri hivatalában megindult. 2013. év végéig a férfi és két társa közel 600 ukrán személy honosítását „vállalta”, mellyel 200 millió forint körüli összeget szereztek. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság mindhármójukat őrizetbe vette, és üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt gyanúsítottként hallgatta ki. A Nyíregyházi Járási Ügyészség indítványozta a gyanúsítottak előzetes letartóztatásának elrendelését, mert fennáll a szökésük, elrejtőzésük veszélye, illetve szabadlábon befolyásolhatnák a tanúkat. A Nyíregyházi Járásbíróság a mai napon mindhárom gyanúsított előzetes letartóztatását elrendelte egy hónap időtartamra.

 


Megmérettetett, s könnyűnek találtatott. Fölkapta őt a nyírségi szél, és egészen Veszprémig repítette. Hogy kit? A nagy „harcost”, aki a kudarcok ellenére is keresi a kihívásokat. S mivel Szepessy Zsolt számára a Nyírségben nem termett babér, most a Bakonyban száll ringbe a szavazók kegyeiért. Tarnavölgyi Gergely jegyzete. tovább »

Két napja azzal van tele a magyar sajtó, hogy százmilliós csalás miatt folytatnak nyomozást az Összefogás Párt nyíregyházi származású vezetője, Szepessy Zsolt ellen. tovább »

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában