Helyi közélet

2015.09.21. 16:06

Kaput nyitnak az országra

Nyíregyháza - Az OMÉK közösségi standjára kapott meghívót a Keleti Kapu Ökoegyesület.

Nyíregyháza - Az OMÉK közösségi standjára kapott meghívót a Keleti Kapu Ökoegyesület.

Az idei „helyi termék éve” sok újítást hoz a szeptember 23–27. között nyitva tartó Országos Mezőgazdasági Kiállítás és Vásár (OMÉK) számára is. A koncepciójában is megújult OMÉK-ra – Magyarország legnagyobb és leglátogatottabb élelmiszeripari és mezőgazdasági seregszemléjére – megyénkből is többen készülődnek.

Kivágtuk a 21-et

Az OMÉK egyik újdonsága, hogy a kilenc turisztikai régiót és a határon túli területeket az agráriumon keresztül mutatják be a szervezők, középpontba állítva a helyi termékeket.

A helyi biotermékek Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei, sőt Kárpát-medencei reprezentánsait tömörítő Keleti Kapu Ökotermesztők és Forgalmazók Egyesülete is képviseli szellemi és termékekben megtestesülő értékeit a kiállításon.

Az FM Agrár Marketing Centruma (AMC) szervezte és finanszírozta közösségi standra ugyanis meghívást kapott a nyíregyházi székhelyű egyesület is. A Keleti Kapu 21 kiállítóval, illetve termékeivel lesz jelen a budapesti vásárváros élelmiszer-gazdasági seregszemléjén.

Senki se csalódjon

– A visszajelzések modellértékűnek tartják azt az összetartást és együttműködést, amit az öt éve alakult egyesületünk eddig felmutatott. Ezek közé tartozik például a lodzi vagy a nürnberg-i biotermékek nemzetközi kiállításain egyaránt sikert aratott bemutatkozás – nyugtázza az OMÉK-meghívást a Keleti Kapu egyesület elnöke. Dr. Ratkos József a civil szakmai tömörülés filozófiájából is felvillantva valamit: – Úgy látjuk, hogy itt, a XXI. században is ajánlatos visszaidézni a tradíciókat. Például azt, hogy a mezőgazdasági terméket annak tudatában kell megtermelni, hogy értékesíteni tudjuk ott, ahol vár minket a fogyasztó.

– A kiállításainkon is azt kell reprezentálnunk, hogy a nyers termék közvetlenül a növénytermesztő, állattartó gazdaságban a kistermelő általi feldolgozását követően, előállítási helyétől minimális szállítási távolságra kerüljön a közelben élő fogyasztókhoz. A termelő, miközben erősíti a választék bővülését, maga is boldogul, s hozzá hasonlóan a fogyasztó sem csalódik.

Működő helyi példák

Befejezésül az egyesületi tagságnál már működő példák egyikeként Ratkos József a tiszakerecsenyi Györgyné Kiss Katalint említi, aki a Tarpa Manufaktúra elvárásai alapján fogja össze a környék gyümölcs őstermelőit, hogy kiváló alapanyagaik aztán a legfinomabb prémium biotermékekké feldolgozva kerüljenek igényes fogyasztói asztalokra. Az elnök másik példája a kisvárdai Hungaro Durumrozs története, amelynek alapját adja az a nyírségi nemesítő és agrárvállalkozó, akinek magas biológiai értékű vetőmagjából aztán több környékbeli ökotermesztő is árut termel. Ezt a gabonát egy biomalom őrli lisztté, amelyből aztán kiváló minőségű pékárut készít a nyíregyházi pékség, illetve vendégvonzó tésztát a pizzéria.

KM-GB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában