Helyi közélet

2015.10.27. 09:32

Elég gyorsan elfogyhat az, ami a kályhában elég

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Megyénk kétszáz települése több mint 640 millió forintot nyert téli tüzelő vásárlására.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Megyénk kétszáz települése több mint 640 millió forintot nyert téli tüzelő vásárlására.

Az idén az ötezer lakosnál kisebb települések összesen 3 milliárd forint értékben kapnak szociális tüzelőanyag-támogatást. A belügyminiszter döntése értelmében 2033 önkormányzat 153 ezer 161 erdei köbméter tűzifát vásárolhat, 152 helyhatóság pedig 68 ezer 246 mázsa barnakőszenet vehet. Előbbi értéke 2 milliárd 759 millió 544 ezer forint, utóbbié 240 millió 231 ezer forint.

Fél hónapra elegendő

A támogatott települések megyei élmezőnyében végzett Demecser is, ahol több mint 10 millió forintot nyertek el a pályázaton. – Ennek az összegnek a dupláját igényeltük, de a döntés minden évben országosan veszi alapul a rászorultságot – tudtuk meg a kisváros polgármesterétől. Váradi László hozzátette: az előzetes felmérések alapján 1000 családnak tudnak így egy köbméter tűzifát kiosztani, az önkormányzat 3 millió forint önerővel egészíti ki a programot, valamint a szállítás költségeit is a település állja. – A tapasztalatok szerint ez körülbelül fél hónapra jelent elég tüzelőt – említette a polgármester.

Kiderült, hogy közmunkaprogram keretében a saját dűlőkön és fasoron is végeznek gyérítést, így azokat is tudják segíteni, akik nem a pályázat keretében jutnak tűzifához. A demecseri önkormányzat széntámogatásra nem pályázott, a keményfát pedig – hasonlóan az előző évekhez – a Nyírerdő Zrt.-től rendelnék meg. Az állami erdőgazdaságtól biztos a szállítás, ám nem kerülhető el a közbeszereztetés, ami legalább egy hónap.

– Szeretnénk a lehető leghamarabb kiosztani a tűzifát a családoknak, bízunk benne, hogy legkésőbb karácsonyra mindenki megkapja Demecserben a tüzelőt – fogalmazott Váradi László. A városban jövedelmi viszonyok és rászorultság alapján döntenek arról, hogy ki kap a tűzifából.

A töredékét kapták

Orosz László, Piricse polgármestere éppen hétfőn írta alá a szerződést a Nyírerdő nyírbátori erdészetével 139 köbméter tűzifáról, azonban mégsem boldog.

– Tisztességtelennek tartom a támogatás elosztását évek óta. Most Piricse 365 köbméter fára kérhetett támogatást, ennyit is kértünk, de ennek a töredékére, csupán 139 köbméterre kaptunk támogatást. Hogyan osszam el a 139 köbmétert ötszáz család között? Pár éve írtam a belügyminiszternek levelet, hogy Piricsét mindig hátrányos megkülönböztetés éri, de az volt a válasz, hogy a különböző arányszámok miatt jogos volt a támogatás mértéke. Egy másik évben inkább szenet vásároltunk, mert azt igazságosabban szét tudtuk osztani a rászorulók között, az önkormányzat azonban ebben az évben megint a fa mellett döntött.

– Az bánt, hogy hozzánk hasonló nagyságú és lélekszámú települések megkapták a 100 százalékos támogatást. Nem irigylem tőlük, csak azt nem értem, Piricse miért nem kaphat több támogatást – mondta a település vezetője.

Dombrádon így kalkulálnak

A dombrádi önkormányzat „elsőbálozónak” számít ezen a területen, ugyanis most először pályáztak szociális célú tűzifa-támogatásra. A településen sok a rászoruló család, akikre ráfér az ilyen segítség.

– Az elnyert támogatás az előzetes kalkulációnk szerint 761 erdei köbméter lágylombos tűzifára lesz elegendő. Az önkormányzat 13,5 millió forintra pályázott, aminek a 60 százalékát nyertük el, 338-an kapnak majd tüzelőt – mondta el Kozmáné Kasza Veronika, Dombrád polgármestere.

Hozzátette: összesen 761 köbméternyi fát vásárolnak majd, a családok fejenként 2,2 köbméter tüzelőhöz jutnak, ami több mint egy hónapra elegendő.

KM


Hűségesek az akácfához

A nyírbogáti önkormányzat közel nyolcmillió forint szociális tüzelőanyag-támogatást nyert. Tavaly több mint 700 rászoruló család kapujába szállítottak ajándék akácot a nagyközségben, ingatlanonként 0,75 köbmétert.– A bogáti lakosok bizonyára az idei fűtési szezonban is örömmel fogadják majd a kormányzati, illetve önkormányzati gondoskodást.– Mivel közbeszerzést kell kiírnunk, három árajánlatot kérünk be, s a legkedvezőbb mellett döntünk. Bár a szén sem szálka a szemünkben, kitartunk az akácfa mellett. A házhoz szállítás költségeinek átvállalásán túl saját erővel is hozzájárul az önkormányzat a tűzifaprogram sikeréhez Nyírbogáton – mondta el dr. Simonné dr. Rizsák Ildikó polgármester.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában