Helyi közélet

2015.10.23. 14:09

Fotók: Az 1956-os forradalom nyíregyházi eseményei

Nyíregyháza - Az 1956-os forradalom a XX. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. Fotókon mutatjuk be 1956. októberének Nyíregyházán történt forradalmi eseményeit.

Nyíregyháza - Az 1956-os forradalom a XX. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. Fotókon mutatjuk be 1956. októberének Nyíregyházán történt forradalmi eseményeit.

A forradalmi események 1956. október 26-án kezdődtek Nyíregyházán, amikor a tüntetők eltávolították az Irodaház tetején lévő nagyméretű vörös csillagot, a helyére nemzetiszínű zászlót tűztek, a villamos tetejéről pedig a kalauz leszerelte a Világ proletárjai, egyesüljetek! feliratot, majd a villamos tetejéről egy nő elszavalta a Nemzeti dalt.

A tüntetők elindulnak a városháza előtti térről a Kossuth Gimnázium felé, majd déli 12 óra körül ledöntötték Pátzay Pál Kozák lovas szobrát. A ledöntött szobor talapzatáról Tomasovszky András felolvasta a Borsod megyei sztrájkbizottság ötpontos követelését. A teherautó tetejéről Dandos Gyula és egy debreceni egyetemista ismertette a debreceni diákság követeléseit.

A tüntetők ledöntötték az elesett szovjet tisztek síremlékeit a Kossuth téren, a tűzoltók pedig leverték a városháza homlokzatán lévő népköztársasági címert.

A József Attila kultúrház hangosbemondóján Szilágyi László ismertette a Nagy Imre-kormányhoz küldött táviratot:

"Nyíregyháza dolgozó népe békés tüntetéssel fejezi ki szolidaritását az új magyar kormány mellett. Követeljük: a szovjet csapatok kivonását Magyarországról. A budapesti harcokban részt vevő szabadságharcosok teljes amnesztiában részesítését. Nyíregyháza a fegyelem és rend fenntartása mellett ott áll szilárdan a kormány mögött. Nyíregyháza dolgozó népe."

A tüntetők a nyomdától a városháza elé vonulnak, hogy meghallgassák Szilágyi László, Molnár Jenő, Rácz István és mások beszédét. Az erkélyről a tömeg közé szórták a kinyomtatott röplapokat.

Tomasovszky András vezetésével érkeztek meg a katonák, és bejelentették, hogy a honvédség a forradalom mellé áll.

Fotók: Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának gyűjteményéből;

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában