Helyi közélet

2015.10.14. 17:18

Komoly váltás előtt áll a pálinka ágazat

Érpatak, Zsindelyestanya - Papp Józsefet az agrárminiszter felkérte arra, hogy legyen a Pálinka Nemzeti Tanács tagja.

Érpatak, Zsindelyestanya - Papp Józsefet az agrárminiszter felkérte arra, hogy legyen a Pálinka Nemzeti Tanács tagja.

Az elmúlt egy évben csend övezte a Zsindelyes Pálinkafőzde háza táját. Igaz, tavaly október 7-én négy esemény is alkalmat adott egy nagyszabású ünnepségre.

Az újfehértói fürtös meggyet ugyanis 50 évvel azelőtt nemesítették ki az Újfehértói Gyümölcskutató Állomáson, a főzde 30 éve kezdte meg működését Zsindelyestanyán, az ott gyártott italok tíz éve kapták a Zsindelyes nevet, 2014 februárjában pedig az újfehértói meggypálinka megkapta az Európai Uniótól is az eredetvédettséget.

Új szerepkörben a tanács

Egy év elteltével, 2015 októberében ismét megpezsdült az élet Zsindelyestanyán: a cég tulajdonosát, Papp Józsefet felkérte a Pálinka Nemzeti Tanács tagjának dr. Fazekas Sándor agrárminiszter, ugyanakkor a minisztérium együttműködési szerződést is kötött a céggel.

– Nagy megtiszteltetés a számomra ez a felkérés, ugyanis a pálinkatörvény 2016-tól módosul, s a nemzeti tanács is hozzájárulhat az alakításához a véleményével – mondta el lapunknak Papp József. – Még tovább növeli a Pálinka Nemzeti Tanács szerepét az, hogy nemsokára jogi személlyé, köztestületté válik, s ebben az új szerepkörében a származás-, a minőség- és az eredetvédelemmel, a pálinka piacra jutásának elősegítésével kapcsolatos feladatokat látja el.

Az agrárium gerincei

– Tulajdonképpen a mostani lépések határozzák meg a jövőt, fontos feladatok várnak ránk, s jó érzés, hogy ebben a pálinka érdekeit védő munkában én is részt vehetek mint a Kisüsti Pálinkafőzők Országos Egyesülete delegáltja. Ennek az egyesületnek ugyanis a megalakulása óta tagja a Zsindelyes Pálinkafőzde.

A Földművelésügyi Minisztériumnak fontosak a hungarikumot gyártó, továbbá munkahelyeket is teremtő cégek, hiszen azok adják az agrárium gerincét. Ezekkel a jelentősebb és fontosabb cégekkel együttműködési megállapodást is köt a minisztérium.

– Ezt a megállapodást dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter írta alá. A lényege az, hogy a kereskedelmi pálinkafőzéssel kapcsolatban a tárca kikéri a javaslatomat, a tanácsomat, számít a véleményemre.

Váltás előtt az ágazat

– Az utóbbi években lemondtam a tisztségeimről, mert egyesek politikai csatározásokra akarták felhasználni a pálinkával kapcsolatos szervezeteket. Tudatosan a háttérbe vonultam, de most a jövő érdekében fontosnak érzem, hogy újra aktívan részt vegyek a hungarikummal kapcsolatos ügyekben – folytatta Papp József. – Az elmúlt években olyan személyek hoztak döntéseket a pálinka főzésével és kereskedelmével kapcsolatban, akik nincsenek benne a pálinkakereskedelemben, akik nem ebből élnek meg.

– Komoly váltás előtt áll az ágazat, ezért nagy megtiszteltetés, hogy a Pálinka Nemzeti Tanácsban és a minisztériumban is számítanak a tudásomra, a tapasztalatomra, a véleményemre – tette még hozzá.

KM-MML

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában