Helyi közélet

2015.10.14. 15:36

Novemberben indul a földlicit!

Nyíregyháza - A „Földet a gazdáknak” program végrehajtásáról és az ehhez kapcsolódó legfontosabb tudnivalókról beszélt dr. Kozma Péter kormánymegbízott szerdán a megyeházán.

Nyíregyháza - A „Földet a gazdáknak” program végrehajtásáról és az ehhez kapcsolódó legfontosabb tudnivalókról beszélt dr. Kozma Péter kormánymegbízott szerdán a megyeházán.

– Csütörtöktől folyamatosan jelennek meg az országban a hirdetmények és lesznek nyilvánosak a helyrajzi számok. A földekre kizárólag csak a helyben lakó, magyar állampolgársággal rendelkező földművesek tehetnek vételi ajánlatot a sajtó képviselői számára is nyilvános árveréseken – közölte a megyei kormányhivatal vezetője. Hozzátette: a föld forgalmi értékére rászámolnak még 10 százalékot, a licit innen indul.

– A megvásárolt földre 20 éves elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be, az egész programhoz egy kedvező, fix kamatozású hitelprogramot indít be hamarosan a Magyar Fejlesztési Bank. A licitálás során figyelembe veszik a 300 hektáros birtokmaximum szabályát. A Földművelésügyi Minisztérium számítása szerint az országban 350-400 ezer hektárt érint a „Földet a gazdáknak” program.

Dr. Ling Norbert, a kormányhivatal földhivatali főosztályának vezetője hozzátette: az első nyilvános licitet itt a megyénkben tartják, mégpedig november 16-án.

– A megyei árverések minden esetben Nyíregyházán, a Kótaji úton található növény- és talajvédelmi állomáson lesznek megtartva – közölte, majd lapunk kérdésére, miszerint van-e elővásárlási joga valakinek a földekre, így válaszolt: „minden esetben annak, aki jelenleg haszonbérleti szerződés keretében használja”.

A megyei kormánymegbízottól arról érdeklődtük, hogy a megyénkben hány hektár állami földet árvereznek el a program során, pontos számot nem tudott mondani.

– Információim szerint 165 helyrajzi szám érintett – válaszolta kérdésünkre dr. Kozma Péter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában