Helyi közélet

2015.11.19. 10:41

Nem visz fel a lift? Nem fizetted rendesen a közös költséget, azért!

Nyíregyháza - Nincs ám ingyen liftezgetés, jön a chipes felvonók kora. Vegyes fogadtatást kapott a jósavárosi megoldás: csak annak működik a felvonó, aki rendesen fizeti a közös költséget. A felsőbb szinteken élők máris hozzák be a tartozást, de igazságos ez? És mi van a postással, a pizzafutárokkal? Lehetsz mozgáskorlátozott, beteg, ha feketelistán vagy, így jártál?

Nyíregyháza - Nincs ám ingyen liftezgetés, jön a chipes felvonók kora. Vegyes fogadtatást kapott a jósavárosi megoldás: csak annak működik a felvonó, aki rendesen fizeti a közös költséget. A felsőbb szinteken élők máris hozzák be a tartozást, de igazságos ez? És mi van a postással, a pizzafutárokkal? Lehetsz mozgáskorlátozott, beteg, ha feketelistán vagy, így jártál?

„A lakóközösség döntése alapján a felvonó csak a kiosztott proxy kártyákkal működtethető!” – figyelmezteti a lakókat és a látogatókat egy néhány hete kiragasztott címke az Ungvár sétány 25. szám alatti lépcsőház földszintjén.

A harmadik emeleten lakó Bojti Bettina éppen most érkezik haza. Lerakja táskáit a liftajtó előtt. Ennyi holmival nincs kedve felsétálni. Kabátzsebéből hamar előkerül a kulcscsomója, amelyen immár ott fityeg a „liftkulcs” is. A műanyag okosérmét a hívógomb alatti leolvasó elé tartja, majd magához rendeli a fémdobozt. Megérkezik a kabin, nyílik az ajtó. Táskák fel, belépés, táskák le, s megint kulcscsomókutatás. Újabb „kártyatrükkre” van szükség ugyanis ahhoz, hogy a felvonó ne vonakodjon elindulni, teljesítse az emelt szintű kérést – árulja el az ifjú hölgy. Hát így működik a közelmúltban „chipkártyásított” lift ebben, valamint több szomszédos lépcsőházban is a panelbirodalomban.

– A technikai újítást a kényszer hívta életre – ismerte el érdeklődésünkre Zagyi Sándor, az érintett társasházak közös képviselője.

Vegyes fogadtatást kapott

– Egyes lépcsőházakban sok lakó maradt adós a közös költséggel, volt, aki több százezer forint adósságot halmozott fel. A hátralékok behajtására tett korábbi intézkedések, jogi lépések érdemben nem vezettek eredményre. A hátralék­lavina megfékezése és a fizetési morál javítása érdekében a lakóközösségek a közgyűléseken úgy határoztak, hogy akik nem veszik ki a részüket a közös terhekből, ne részesüljenek egyes előnyökből sem.

– Egyszeri, kevesebb mint 130 ezer forint ráfordítással, egy nyíregyházi liftüzemeltető cég „találmányának” köszönhetően, immár csak a proxy kártyákkal rendelkező (vagyis hátralékkal nem, vagy alig rendelkező) háztartások vehetik igénybe a liftszolgáltatást a tízemeletes épületekben – mesélte Zagyi Sándor, majd hozzátette: az adósságrendezési és fizetési hajlandóság azóta jelentősen javult, főleg a felsőbb szinteken lakók körében. A chipkártyák precízen nyilvántartottak, bármikor aktiválhatóak, illetve inaktiválhatóak attól függően, ki hogyan áll „az úr színe előtt”.

– Vegyes fogadtatást kapott a november közepétől működő kártyás liftrendszer – árulta el Tüdős Mihályné Anci néni, az Ungvár sétány 25. lépcsőházgondnoka.

– Egyesek igazságosnak, mások törvénytelennek tartják ezt a megoldást. A kérdések, problémák, amelyek minkét oldalon felbukkantak: Hogyan jusson fel a „csúcsra” az ajánlott levelet kézbesítő postás, a sürgős esethez riasztott mentős, tűzoltó, vagy éppen a pizzafutár? Hogyan lépcsőzzenek le az emeletekről a „feketelistán lévő” mozgásukban korlátozott, idős, beteg emberek vagy a babakocsis anyukák? – tolmácsolta a lakóközösség visszajelzéseit a 73 esztendős gondnok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában