Helyi közélet

2015.11.03. 17:03

Ötleteket kaptak a munkájukhoz a sajtóapostolok

Baktalórántháza - Fotózási technikákat is tanultak az egyházmegyei tudósítók.

Baktalórántháza - Fotózási technikákat is tanultak az egyházmegyei tudósítók.

Tizennegyedik alkalommal találkoztak október végén az ország minden tájáról összegyűlt sajtóapostolok, az egyházmegyei és egyházközségi lapok munkatársai, sajtófelelősei.

A Debrecen–Nyíregyházi Egyházmegyét négyen képviselték, köztük Némethné Csubák Éva, a Baktalórántházi Római Katolikus Egyházközség sajtófelelőse, aki lapunkat is szokta tudósítani a térség egyházi és világi életéről.

A Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége égisze alatt szerveződött háromnapos találkozónak az idén Mátraverebély-Szentkút adott otthont. Kálmán Peregrin kegyhelyigazgató, ferences szerzetes mutatta be az elmúlt évben felújított, a Mária-úton fekvő nemzeti kegyhelyet, a megújult szabadtéri oltárt a vendégeknek.

Kulturális örökségvédelem

– Számtalan kiváló előadó segítségével sok érdekes témába kaphattunk betekintést. Dobszay Benedek (Magyarok Nagyasszonya Ferences Rendtartomány) tartományfőnök bemutatta a ferencesek sokirányú tevékenységét, azt az emberfeletti kitartást követelő áldozatos munkát, amely magában foglalja a középiskolai és szakiskolai képzést, a szociális és hajléktalan-ellátást, a mentálhigiénés képzést, a Magyarországon egyedülálló gyöngyösi Autista Segítő Központot, a lelkipásztori munkát és a kulturális örökségvédelmet is – foglalta össze élményeit Némethné Csubák Éva.

– Hallhattunk a pasaréti templom sokszínű kommunikációs tevékenységéről, ötleteket kaptunk programfüzetek, szóróanyagok készítéséhez. Megismertük a sárospataki Római Katolikus Egyházi Gyűjteményt, a Szent Erzsébet Házat, a Szent Erzsébet-utat, fotókkal illusztrált előadásban. Nyíregyházáról Nyirán János fődiakónus a görög katolikus egyház szervezeti változtatásait mutatta be. Hasznos információkat kaptunk a fotóműhelyben: különböző fotózási technikákra tanítottak minket, majd interaktív program keretében mutatták be a kép és szó kapcsolatát, a magyar nyelv gazdagságát, és nem utolsósorban megismerhettük az új helyesírási szabályokat is.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában