Helyi közélet

2015.12.23. 13:32

Kapnak-e meleg ételt a rászoruló gyerekek a téli szünet alatt?

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Van, ahol még nem teremtették meg annak a feltételeit, hogy az iskolások a szünidőben is étkezhessenek.

Szabolcs-Szatmár-Bereg - Van, ahol még nem teremtették meg annak a feltételeit, hogy az iskolások a szünidőben is étkezhessenek.

Jövőre kétszáznyolcezer hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermek juthat az iskolai szünetekben is napi egyszeri ingyenes étkezéshez – jelentette be Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár.

Az önkormányzatok eddig pályázati úton vehettek részt az ingyenes étkeztetésben, az idén nyáron száznegyvenkétezer gyermek részesülhetett benne. Az önkormányzatoknak 2016-tól már kötelező lesz erről gondoskodniuk nemcsak nyáron, hanem az iskolai szünetekben is. Ennek költségeit az állam állja, ezért az idei hárommilliárd forint után jövőre négy és fél milliárdot fordít erre.

Meleg étel mindennap

Ez a jövő, ám a téli szünidő hétfőn elkezdődött. Annak jártunk utána, hogy kisebb és nagyobb településeinken hogyan tudják támogatni a rászoruló gyerekeket a tanévkezdésig az ünnepek alatt.

Nyíregyháza az idén is megszervezte a téli szünidő alatt a rászoruló gyermekek étkeztetését. – December 21-e és január 3-a között hatszáz 6–18 év közötti, halmozottan hátrányos helyzetű gyermek kap napi egyszeri, meleg ételt – jelentette be Jászai Menyhért. Az megyeszékhely alpolgármestere elmondta: az ételt három kiosztóponton lehet átvenni, december 24-ére a gyerekek előre csomagolt hideg élelmet kapnak. Az önkormányzat saját forrásból 3,3 millió forintot fordít arra, hogy a szünidőben is étel kerüljön a leginkább nélkülöző gyerekek asztalára.

Csomagot kapnak

– A Belügyminisztérium december elején kért tőlünk adatokat egy 2016-os megalapozó felméréshez. Akkor elküldtük az igényünket 156 halmozottan hátrányos helyzetű gyermek szünidei étkeztetésének támogatására, de azóta nem kaptunk pénzt erre a célra – mondta el érdeklődésünkre Sértő-Radics István, Uszka polgármestere.

– Az önkormányzat még karácsony előtt, főként adományokból és saját forrásból 164 óvodás és iskolás gyermek számára állít össze tartós élelmiszerekből egy ünnepi csomagot – tette hozzá a 476 lakosú határ menti falu első embere.

Újfehértón is gondoltak a legkisebbekre karácsony előtt.– Akik a nyári gyermek­étkeztetésben részt vettek, azok már átvehettek egy, a téli szünetre összeállított tartósélelmiszer-csomagot, amiben „klasszikus páncélosok”, azaz melegíthető konzerv­ételek, babgulyás, székelykáposzta, különböző főzelékek vannak. Összesen 270 ilyen csomagot osztottunk szét a napokban – jegyezte meg Nagy Sándor polgármester.

Dombrádon még nem teremtették meg annak a feltételeit, hogy az iskolások a szünidőben is étkezhessenek. Kozmáné Kasza Veronika tisztában van vele, hogy jövőre ez már a helyhatóságok kötelező feladata lesz, és biztos abban, hogy eleget fognak tenni a kívánalmaknak.

– Más formában találtuk meg a módját, hogy az ünnepek előtt segítsünk a településen élőknek. Az év utolsó hónapjában a városvezetés ötezer forint értékű élelmiszer-­csomagot adományozott minden dombrádi családnak, a 65 év felettiek pedig ugyanekkora összegű Erzsébet-utalványban részesültek. Emellett januárban elkezdjük kiosztani a szociális tűzifát – közölte Kozmáné Kasza Veronika.

Hétezer forintot kaptak

Vásárosnaményban sem osztanak meleg ételt a téli szünetben a diákoknak.

– Mintegy tízmillió forintot fordítottunk arra, hogy szebbé tegyük a családok karácsonyát – mondta el Filep Sándor. A csaknem 9 ezer lakosú, „Bereg kapujának” nevezett városban hétezer forintot kaptak azok a családok, ahol gyermekeket nevelnek. A 18 év feletti fiatalok esetében azokat a családokat támogatták, ahol a gyermek még tanul. De nem feledkeztek meg az idősebbekről sem, több mint másfél ezer 62 év feletti nyugdíjas ünnepéhez 3000 forinttal járultak hozzá.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában