Helyi közélet

2016.01.20. 14:23

Megkezdődött az Összefogás Párt elnökének pere Nyíregyházán

Nyíregyháza - Megkezdődött Szepessy Zsoltnak, az Összefogás Párt vezetőjének, Monok korábbi polgármesterének büntetőpere szerdán a Nyíregyházi Járásbíróságon. A korábbi önkormányzati vezetőt és társait azzal vádolja az ügyészség, hogy 2013-ban csaknem hatszáz ukrán állampolgárnak segítettek pénzért magyar állampolgárságot szerezni.

Nyíregyháza - Megkezdődött Szepessy Zsoltnak, az Összefogás Párt vezetőjének, Monok korábbi polgármesterének büntetőpere szerdán a Nyíregyházi Járásbíróságon. A korábbi önkormányzati vezetőt és társait azzal vádolja az ügyészség, hogy 2013-ban csaknem hatszáz ukrán állampolgárnak segítettek pénzért magyar állampolgárságot szerezni.

Szepessy Zsoltot, valamint élettársát és annak fiát társtettesként, vesztegetést állítva és üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntettével, továbbá 185 rendbeli hamis magánokirat felhasználásának vétségével vádolja az ügyészség. A nekik segítő két közvetítő - a negyed- és az ötödrendű vádlott - befolyás vásárlásának bűntettével áll a bíróság előtt.

A vádirat szerint Szepessy Zsolt 2013 januárjában ismerkedett meg a két kárpátaljai magyarral, akikkel megegyezett abban, hogy hivatali kapcsolatai révén pénzért segít a magyar állampolgárság kedvezményes honosítás útján való megszerzésében személyes megjelenés nélkül olyan ukrán embereknek, akik törvényesen nem tudják teljesíteni ennek feltételeit. A negyed- és az ötödrendű vádlott ezért Kárpátalján embereket szervezett be, akiktől összegyűjtötték az "ügyintézéshez" szükséges, fejenként átlagosan 500-1500 eurót, illetve a szükséges iratokat.

Az elsőrendű vádlott a pénz átvételét és a kérelmek hivatali leadásáról szóló "elismervények" átadását nyilvános nyíregyházi helyeken intézte a közvetítőkkel, ebben segített neki a másod- és a harmadrendű vádlott is.

A vád szerint Szeppessy Zsolt 2013 januárja és decembere között 594 ember honosítási kérelmét vette át, és ezért cserébe 648 ezer eurót (több mint 200 millió forintot) kapott a közvetítőktől. A férfi 185 esetben átvételi elismervényt is kiállított az iratok átvételéről, azon Szikszó város polgármesteri hivatalának hamis bélyegzőjét helyezte el, ám végül magyar állampolgárságot végül egyetlen "kérelmező" sem kapott.

A szerdai tárgyaláson az elsőrendű vádlott nem akart vallomást tenni, de fenntartotta a nyomozati szakaszban tett nyilatkozatát. Ebben elmondta, a közvetítők keresték meg őt azzal, hogy segítsen a külföldi állampolgároknak magyar állampolgárságot szerezni, ezt a kérést azonban ő nem teljesítette. Azt állította, 100-200 eurót is ajánlottak neki ezért, ám ezt a pénzt nem fogadta el és segíteni sem akart. Emiatt feljelentést tett, mivel szerinte az ő nevében vettek el pénzt a közvetítők az ukrán állampolgároktól.

A tárgyaláson Szepessy Zsolt élettársa nem jelent meg, fia, a harmadrendű vádlott pedig megtagadta a vallomástételt, és a korábbi nyilatkozatait sem tartotta fenn.

Az egyik közvetítő, a negyedrendű vádlott a tárgyaláson arról beszélt, egy közös ismerősük mutatta be őt Szepessynek, aki az első találkozásukkor még nem akart segíteni, később azonban elvállalta a honosítások intézését. Azt mondta, ő a honosításhoz szükséges dokumentumok lefordításában segédkezett, a kérelmezőktől beszedett pénzt több részletben Nyíregyházán adta át Szepessy Zsoltnak, élettársának és fiának, amiért átvételi elismervényeket kapott.

A nő közölte, csak később tűnt fel számukra, hogy az összes elismervényen a szikszói önkormányzat bélyegzője van, holott az elsőrendű vádlott korábban azt ígérte neki, hogy több mint tíz helyen intézik majd a honosítási ügyeket. Azt mondta, ezért a munkáért ő nem kért semmit, a kérelmezőkkel abban állapodtak meg, hogy az eljárás végén honorálják a segítségét.

Arra a védői kérdésre, miért nem helyben intézték a honosítást, az asszony azt válaszolta: Kárpátalján túl sokat kellene várni erre, sok embernek pedig pénze és vízuma sincs arra, hogy emiatt személyesen Magyarországra utazzon. Kitért arra is, hogy a kérelmezők közül sokan megfenyegették őt, az autóját pedig felgyújtották, mivel nem tudta visszaadni a pénzt és az állampolgárságról szóló dokumentumot sem kapták meg az igénylők.

A per tanúk meghallgatásával folytatódik a Nyíregyházi Járásbíróságon.

- MTI -


 

Nyíregyháza – Az ügyészség előzetes letartóztatásba helyezte Szepessy Zsoltot, az Összefogás Párt elnökét. A vád szerint ukrán állampolgároktól fogadott el pénzt magyar állampolgárságot ígérve nekik. Szepessy Zsolt ügyvédje megkeresésünkre megerősítette az intézkedés tényét.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában