Helyi közélet

2016.01.15. 17:24

Ne hagyjuk átverni a nagyit! - Igazolványuk, egyenruhájuk is lehet a csalóknak

Nyíregyháza - Postás, szociális munkás, közüzemi szolgáltatótól érkezett szakember, tűzifáért előleget kérő ismeretlen, pénzt felváltani akaró ember, vagy épp egy szomjas járókelő. Ezek csak példák arra, hogy a trükkös tolvajok ezernyi álarca közül egy-egy alkalommal melyiket felöltve próbálják megnyerni az idősek bizalmát.

Nyíregyháza - Postás, szociális munkás, közüzemi szolgáltatótól érkezett szakember, tűzifáért előleget kérő ismeretlen, pénzt felváltani akaró ember, vagy épp egy szomjas járókelő. Ezek csak példák arra, hogy a trükkös tolvajok ezernyi álarca közül egy-egy alkalommal melyiket felöltve próbálják megnyerni az idősek bizalmát.

Trükkös tolvajlás

A megtévesztéssel kombinált lopás különös bűnözési formává vált, a szélhámosok gyakran arra is figyelnek, hogy legyen hamis igazolványuk, álegyenruhájuk… A trükkös tolvajlásban a legszomorúbb az, hogy a csaló az áldozat együttérzését, segíteni akarását használja ki. Rendszeresen hallunk a megdöbbentő esetekről, megkárosított, becsapott idős emberekről.

– Több alkalommal károsítottak meg idős embereket magukat közüzemi szolgáltató cégek munkatársainak kiadó bűnözők Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is – tudtuk meg Fülöp Gergelytől.

A megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a módszer gyakran hasonló, az otthonukban felkeresett sértetteknek azt mondják, hogy túlfizetés miatt pénzt kapnak vissza, de ehhez egy nagyobb címletet kell felváltani. Az elkövetők megfigyelik, hogy áldozatuk honnan veszi elő pénzét, majd elterelik figyelmét (pl. egyikük kér egy pohár vizet, esetleg aláíratnak egy papírt), és egy óvatlan pillanatban ellopják a sokszor évek, évtizedek alatt összegyűjtött megtakarításait.

A bűnmegelőzési szakemberek nem csak a médián keresztül próbálják meg a potenciális sértettek figyelmét felhívni, a tájékoztatás érdekében igénybe veszik az idősügyi szervezetek, szociális hálózatok segítségét is, mindenkit azonban nem lehet így elérni.

– A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság most a hozzátartozókhoz, ismerősökhöz, szomszédokhoz fordul. Ha ők figyelmeztetik az idős embereket az ilyen trükkös lopások veszélyeire, talán újabb bűncselekményeket sikerül megelőzni – fogalmazott Fülöp Gergely.

Az első és talán legfontosabb szabály: idegennek soha ne adjanak át pénzt vagy értékeket, azonnal értesítsék a rendőrséget, és illetékteleneknek ne beszéljenek arról, mennyi pénzük van akár a bankban, akár otthon.

Fontos tudni

A szolgáltatók nem viszik házhoz a túlfizetés összegét.

A szolgáltatók munkatársaitól minden esetben kérjen fényképes igazolványt!

Ha bűncselekményre utaló vagy gyanús körülményt észlel, azonnal tegyen bejelentést a 112-es segélyhívó számon!

Figyelje meg minél pontosabban a gyanús személyeket, jegyezze fel gépkocsijuk rendszámát, színét, típusát!

Idős – különösen egyedülálló – ember ne engedjen lakásába idegeneket!

Szükség esetén hívja fel egy hozzátartozóját vagy szomszédját; a váratlan látogatónak mondja meg, hogy jöjjön vissza később!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában