Helyi közélet

2016.01.31. 12:15

Nem középiskolás fokon

Nyíregyháza - Szervezeteknek és cégeknek is hasznos eszközöket fejlesztenek a jövő feltalálói.

Nyíregyháza - Szervezeteknek és cégeknek is hasznos eszközöket fejlesztenek a jövő feltalálói.

Van Nyíregyházán egy műszaki középiskola, ahol csodákat művel néhány ügyes tanulóval egy projektvezető tanár. A csapat hol a rendőrségnek, hol a katasztrófavédelemnek fejleszt eszközöket, rendszerterveket gyártanak három dimenzióban, s minden bizonnyal ők lesznek a jövő feltaláló mérnökei. A Bánki Donát Műszaki Középiskolában jártunk, s Zsigó Zsolt műhelyében négy olyan fiatallal találkoztunk, akikre méltán lehetünk büszkék.

Okosruha és robotok

Vas Bertalan kétcsatornás jelgenerátort kreált, ami egy drága frekvenciamérő oszcilloszkóp kiváltására alkalmas. Az eszköz okostelefon vagy tablet mikrofonbemenetéhez csatlakoztatható, hobbi- és oktatási célra is remekül használható. Egy hazai fejlesztőmérnöki irodával is felvették a kapcsolatot, s a külső burkolat megalkotása után akár piacra is mehet a termék.

Az idén végzős Sivák Levente már sok külföldi versenyt megjárt nagy öregje a csapatnak. – Tizenkét évesen számítógépeket bütyköltem, a programozáshoz is értek, több mobilapplikációt is készítettem már. A tavalyi innovációs versenyen egy GPS-be illeszthető menedzserapplikációmat ismerték el, amivel a járművek telefonról is pontosan lekövethetőek, s bármikor megállapítható a helyzetük. Jól jön, ha ellopják az autót, vagy elfelejtettük, hol parkoltunk le. Jelenleg az okos tűzoltóruhán dolgozunk Nagy Enikővel – mondta el.

Enikő számára természetes, hogy a fizika és az elektronika világa csodákat rejt, s ebben a családból hozott motiváció is nagy szerepet játszik. A Természet Világa diákcikkpályázatán is jól szerepelt, vagyis nem csak érti, de le is tudja írni, amit csinál.

– Az okosruháról, amit a tűzoltóknak tervezünk, azt kell tudni, hogy szenzorokat és mikroszámítógépet rejt majd a bevarrásaiban. Az előbbiek testhőmérsékletet, pulzus­számot, éghető, robbanó-, és az emberre veszélyes gázokat mérnek, az utóbbi adatokat fogad és küld. Vagyis a tűzoltót kívülről segítők mindig tisztában vannak a mentés körülményeivel és a veszélyekkel – sorolták felváltva.

Tóth Bence vízalatti kutatórobotot tervezett, ami komoly szennyezés esetén akár a búvárokat is helyettesítheti.

– Szenzorokkal, karokkal, lámpákkal, vagyis számtalan hasznos eszközzel felszerelhető, s adatokat küld a mélyből a kezelőnek. Egyedül dolgozom a projekten, de otthon a villamosmérnök bátyáim, s a barkácsoláshoz jó értő édesapám is besegít néha – nyilatkozta.

Más hobbit is űznek

Jelentősen túlmutat a tananyagon, amit ezek a fiatalok produkálnak, de azért hétköznapi életet is élnek. Berci biciklizni szeret, Levente zenéket mixel, filmeket vág, szerkeszt. Enikő sokat olvas, és programozni tanul. Bence pedig – ha nem éppen a haverokkal lófrál – a kollégiumban bütykölgeti az otthon elromlott elektronikai eszközöket.

- KM-MJ -

További részletek a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában