Helyi közélet

2016.02.24. 12:57

Inkább közmunkásnak mennek - Jelenleg öt-hatezer takarítót keresnek azonnali munkakezdéssel

Nyíregyháza - Miklós takarítócéget vezet Nyíregyházán. Úgy tapasztalta, a legnagyobb probléma az, hogy sokszor már az állásinterjúig sem jutnak el a jelentkezők.

Nyíregyháza - Miklós takarítócéget vezet Nyíregyházán. Úgy tapasztalta, a legnagyobb probléma az, hogy sokszor már az állásinterjúig sem jutnak el a jelentkezők.

Jelenleg öt-hatezer takarítót keresnek azonnali munkakezdéssel Magyarországon.

Több mint tízezer, az OKJ-s képzést sikeresen elvégzett takarítót tartanak nyilván 2004 óta hazánkban. A megyeszékhelyen a Pinkerton Tanoda hirdet takarító-, pontosabban tisztítástechnológiai képzést, a szakmunkásoktatás időtartama 480 óra.

Vasas Szilárdnak, a nyíregyházi cégcsoport tulajdonosának az OKJ-s képzésekre és a vagyonvédelemre is van rálátása.

– Való igaz, a takarító, valamint a személy- és vagyonőr is a hiányszakmák közé tartozik. Ennek több oka is van: a minimálbér-emelés, a megye ipari parkjainak rohamos fejlődése és a nyugat-európai országok elszívó ereje.

Megfelelni az elvárásoknak

Miklós takarítócéget vezet Nyíregyházán. Úgy tapasztalta, a legnagyobb probléma az, hogy sokszor már az állásinterjúig sem jutnak el a jelentkezők.

– Az elmúlt napokban tizenhét emberrel kellett volna találkoznom és személyesen elbeszélgetnem. Hattal tudtam leülni, annak ellenére, hogy a többiek is tisztában voltak a várható fizetéssel. Minimálbért ajánlok mindenkinek, ami ugyan nem sok, de ma Magyarországon nagyon sokan járnak ebben a cipőben, sokan élnek ennyi pénzből. A próbanapra rendszerint már csupán a jelentkezők tíz százaléka jön el. Számomra fontos, hogy az alkalmazottak igényes, minőségi munkát végezzenek – csak akkor maradhatnak a cégnél. A megrendelőknek is ez a követelményük, és ha ez nem teljesül, többet nem keresnek minket.

Miklós szerint a munkaerőhiány egyik fő oka a közmunkaprogram. – Közfoglalkoztatottként ugyan csak a minimálbér megközelítőleg felét vihetik haza az emberek, de tény, hogy kevesebbet is kell dolgozniuk ezért az összegért. Láthatja bárki: sokan csak sétálgatnak, kapirgálnak kicsit, nem szakadnak bele a munkába. Ezzel szemben egy vállalkozónak elvárásai vannak, amiket teljesíteni kell. Minden jelentkezőnek elmondom, hogy nálam kötelező nyolc órából nyolcat dolgozni. Akinek ez nem fér bele, azt nem tudom alkalmazni. Sokan panaszkodnak, hogy nincsen munka a megyében, mégsem élnek a lehetőséggel, ha szembejön velük.

– Télen könnyebb embert találni, mint nyáron. Akkor az idénymunkák miatt senki nem jelentkezik a hirdetéseinkre. Inkább elmennek napszámba, de hogy utána mi lesz, az akkor nem érdekli őket.

Ötévente vizsga

– Az elmúlt években folyamatosan, tavalyhoz viszonyítva pedig ötvenezerrel nőtt a pályaelhagyó vagyon­őrök száma Magyarországon! Nem csoda, hogy manapság nehéz minőségi, megbízható munkaerőt találni, olyat, aki valóban megállja a helyét, és méltóképpen képviseli a cégünket – meséli Kertész Attila, a Magnum-44 Személy-, Vagyonvédelmi és Magán­nyomozó Kft. ügyvezető igazgatója.

– Személyi védelemre manapság alig kapunk megbízást, inkább vagyon­őröket keresnek. A törvényi előírások értelmében ötévente minden dolgozónak különbözeti vizsgát kell tennie a kamaránál, ami nemcsak kötelező, hanem költséges is. Az „utánpótlás” hiányát egyelőre nem igazán érezzük, mert sajnos a megbízásunk is egyre kevesebb, de pár éven ­belül, a mai ötven-hatvan­évesek nyugdíjba vonulásakor komoly gondot jelenthet az üresedés – tette hozzá Kertész ­Attila.

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország február 24-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában