Helyi közélet

2016.02.16. 13:48

Két rendkívüli sebész munkásságáról lesz szó

Nyíregyháza - Február 16-án a kórházba látogat a Nyíregyházi Települési Értéktár sorozata, az „Értékes esték”.

Nyíregyháza - Február 16-án a kórházba látogat a Nyíregyházi Települési Értéktár sorozata, az „Értékes esték”.

A Jósa András Oktatókórház Onkológiai tömbjének III. emeleti konferenciatermében 16 órakor kezdődő program keretében két, egykor Nyíregyházán dolgozó rendkívüli képességű sebész munkásságát ismerhetik meg az érdeklődők dr. Kührner Éva főkönyvtáros előadásában.

Új osztályok, új eljárások

Dr. Korompay Klekner Károly 1910–1944 között gyógyított Nyíregyházán, emellett 1915-től vezette az Erzsébet közkórházat és fenntartott egy szanatóriumot is. Műtétek ezreit végezte, és új módszereket honosított meg a kórházban.

Nevéhez fűződik a kórház jelentős bővítése, egykori sebészeti tömbjének felépíttetése, új osztályok kialakítása. Képviselőként küzdött a város közegészségügyi intézményrendszerének fejlesztéséért.

Dr. Eisert Árpád az 1940-es években Felvidékről menekült Magyarországra. Rövidesen a nyíregyházi kórházba került, ahol papírok hiányában udvari munkásként vették fel, de az első pillanattól kezdve nagy hasi műtétek sorát végezte. Nevéhez fűződik hazánk első tervezett szívműtétének végzése a megyei kórház falai között, része volt a hazai szívsebészet megteremtésében. Egy rövid pécsi kitérő után visszatért városunkba, ahol a kórház sebészeti osztályt vezette.

A program zárásaként Vitkai Éva Eisert Árpád életéről szóló filmjét is láthatják a résztvevők.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában