Helyi közélet

2016.03.25. 11:26

Határtalan összefogás Máriapócson

Máriapócs - Rendhagyó, különleges, értékmegőrző rendezvényre szólt a meghívó 2016. március 12-én este a máriapócsi Emmanuel – Házba, a Panoráma Világklub Máriapócsi és Nyírbátori társklubjainak Estjére és Március 15-ei megemlékezésre.

Máriapócs - Rendhagyó, különleges, értékmegőrző rendezvényre szólt a meghívó 2016. március 12-én este a máriapócsi Emmanuel – Házba, a Panoráma Világklub Máriapócsi és Nyírbátori társklubjainak Estjére és Március 15-ei megemlékezésre.

Az est háziasszonya Nagyné Varga Mária a Nyírbátori Világklub vezetője elmondta, hogy: „a jelenlévők megismerkedhetnek a Máriapócs és környékén élő emberek kultúrájával, közösségi értékeivel, valamint a Panoráma Világklub vezetőivel, szerteágazó programjaival, amely egy világméretűvé szerveződő társklub-hálózat keretén belül a kapcsolatteremtés lehetőségét kínálja mindazok számára, akik készek a magyar értékek és teljesítmények népszerűsítésére szerte a nagyvilágban.”

Kapin István atya, a Nemzeti Kegyhely igazgatója köszöntőjében megfogalmazta, hogy Máriapócs mindig alkalmat, lehetőséget adott a találkozásokra. A Kegyhely többévszázados történelmében, egymástól távol került rokonok, családok találkozhattak itt. De a közös nyelv mindig a magyar volt. Papp Bertalan Máriapócs város polgármestere, a Máriapócsi Világklub elnöke, házigazdaként kiemelte, hogy milyen fontos egy település életében az együttműködés és hogy érdemes dolgozni a magyarságunkért. A magyar nemzet mindig is erős volt és erős is marad.

„Jó magyarnak lenni!” – hangzott el Dr. Tanka László, a Panoráma Világklub alapító elnökétől, aki meghívót nyújtott át a VI. Magyar Világtalálkozó tíz napos rendezvénysorozatára (2016. május 13-22.); melyhez csatlakozott a Csengeri Panoráma Társklub elnöke Dócs Attila, hiszen a Magyar Világtalálkozó megyei nyitó rendezvénye (május 14.) Csengerben és Nagygécen lesz.

Dr. Kedves Gyula történész, a Parlament Múzeumának igazgatója emlékezett a 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeire. Különös figyelmet szentelt az emigrációba kényszerült katonáknak, akik sikereket értek el otthonuktól, hazájuktól távol, más országokban.

Az Est lehetőséget adott arra is, hogy az érdeklődők megtekinthessenek egy összefoglaló kisfilmet az eddigi Világtalálkozókról. Majd a résztvevő Világklub-vezetők a megyéből, Somogy megyéből, Kárpátaljától, egészen a Vajdaságig bemutatkoztak.

A helyi „Vigyázunk Egymásra Egyesület” elnöke Balázs Csabáné, szólt a szívpárna programról, melyet a tagok szabadidejükben a Megyei Kórház részére készítenek.

Közben a programot kulturális műsor színesítette. Fellépett: a Vásárosnaményi Esze Tamás Nyugdíjasklub, Pócspetriből a Petri Pengetősök, Kárpátaljáról a Beregszászi Dixieland Band, Erdélyből Koltóról a Somfavirág néptáncegyüttes, Vajdaságból a Tornyosi Tamburazenekar, Máriapócsról a Fodorinda asszonykórus.

A Világklub társklubjaitól megható üdvözletek érkeztek; Ausztráliából, Los Angelesből, Argentínából. Utóbbi helyről lelkesen mesélték, hogy területükön kevesen tudtak már magyar nyelven, de az elmúlt évben hatvanan kezdték el a nyelv tanulását.

A kiállított tárgyakat szívesen nézegették a résztvevők. A Vásárosnaményi Beregszem Hagyományápoló Egyesület összegyűjtött keresztszemes mintáit, a máriapócsi Borsi György fafaragványait és felesége Mónika kézimunkáit.

Az este folyamán Vékony Csongor Levente diák, Nyírbátorból, bemutatta első könyvét.

- Palóczy Timea -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában