Helyi közélet

2016.03.30. 10:50

Nyírbátorban is demonstráltak a tanárok

Nyírbátor – A nyírbátori városvezetés támogatja a Tanítanék Mozgalom szándékait, törekvéseit, így egyértelmű volt, hogy csatlakozunk az országos demonstrációhoz – mondta el szerda reggel nyolc órakor lapunk érdeklődésére a nyírbátori Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola és Művészetoktatási Intézmény főbejárata előtti téren Máté Antal.

Nyírbátor – A nyírbátori városvezetés támogatja a Tanítanék Mozgalom szándékait, törekvéseit, így egyértelmű volt, hogy csatlakozunk az országos demonstrációhoz – mondta el szerda reggel nyolc órakor lapunk érdeklődésére a nyírbátori Magyar-Angol Kéttannyelvű Általános Iskola és Művészetoktatási Intézmény főbejárata előtti téren Máté Antal.

A nyírbátori településvezető szerint azzal, hogy ő és a képviselő-testület tagjai közül többen is részt vesznek a Tanítanék Mozgalom megmozdulásán, a szolidaritásukat is kifejezik a hazai tanári társadalommal.

– A közoktatásban uralkodó állapotok tarthatatlanok, az átfogó változás elodázhatatlan. A megmozdulás célja a közoktatás rendszerszintű átalakításának kikényszerítése – közölte Máté Antal, aki hozzátette: a város vezetése egyetért a mozgalom által megfogalmazott célokkal,mert a saját bőrükön tapasztalják, hogy az állam által fenntartott és az önkormányzat által működtetett iskola modellje nem működőképes, nem hatékony, sok esetben felesleges konfliktusok forrása.

– A kormány szakpolitikusainak haladéktalanul tárgyalóasztalhoz kell ülnie a szakma képviselőivel annak érdekében, hogy már az idén szeptemberben nyugodtabb, a diákok és a tanárok számára jobb körülmények között kezdődjön el az új tanév – fogalmazott Máté Antal.

Lapunk megkérdezett két, az iskola előtti téren (ahol közel ötvenen gyűltek össze, köztük szülők, nagyszülők, tanárok, óvónők, önkormányzati vezetők) csendesen demonstráló pedagógust is.

Némethné Sztán Ilona 1977-ben kezdett el tanítani, szerinte egyértelműen a túlterheltség az egyik legfőbb probléma a mai magyar oktatási rendszerben.

– Ez igaz ránk, pedagógusokra, de a gyerekekre is. Bennünket folyton csak mérnek, ellenőriznek, felesleges követelményeknek kell megfelelnünk. Ezek mellett azonban elsikkad a szakmai munka, maga az oktatás, a nevelés – mondta lapunknak a matematika-fizika szakos pedagógus.

Varga Csabáné tanító, nagy szívfájdalma, hogy a rengeteg olyan szaktárgyi verseny (rajzpályázat, mesemondó verseny) maradt el az elmúlt években, melyek hosszú időn az intézmény életének szerves részét képezték.

– A KLIK ezeket nem tudta, vagy nem akarta finanszírozni, így anyagi forrás híján meg kellett szüntetnünk ezeket a versenyeket – fogalmazott az alsós tanítónő, aki kolléganőével egyetemben abban bízik, hogy az országos megmozdulás hatására változik valami.

– Mindkettőnknek óránk van, nem hagytuk volna ott a gyerekeket, de meg tudtuk oldani helyettesítésünket – vette vissza a szót Némethné Sztán Ilona, aki leszögezte: ők nem több fizetést akarnak, mint azt ahogy néhány kormánypárti politikus igyekszik beállítani, hanem egy olyan rendszert, ahol a szakmaiság újra előtérbe kerülhet.

– Ma legfeljebb két tankönyvből választhat egy pedagógus, hogy miből szeretné tanítani a gyereket. Ez régen nem így volt, szinte a bőség zavarával küzdöttünk a választható tankönyvek terén. Utóbbi időszak azért volt jobb, mert a tanár az osztály, a gyerekek tudásszintjéhez és képességéhez mérten tehette le a voksát egy-egy könyv mellett – tette hozzá Varga Csabáné.

KM


Tiltakozó tanárok Nyírbátorban is

Egy órás munkabeszüntetéssel Nyírbátor el(kényszer)KLIKesedett általános iskolája előtt is kifejezték szolidaritásukat a Tanítanék mozgalom és annak meghírdetett céljai mellett 2016. március 30-án reggel 8 és 9 óra között a pedagógusok. Az egyik iskola voltak a százötven közül, akik az országban csatlakoztak Pukli István, a zuglói Teleki Blanka Gimnázium igazgatójának március 15-én meghírdetett felhívásához.

Őket támogatandó jónéhány civil, városlakó, a város önkormányzatának, valamint a képviselő testületének több tagja – élükön Máté Antal polgármester és dr.Veres János volt pénzügyminiszter, valamint a város jegyzője és alpolgármestere - is megjelent az iskola kapuja előtt, részt vett a demonstráción.

- Tanyik József -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában