Helyi közélet

2016.03.02. 17:34

Tisztelgés az egyházak előtt Kemecsén

Kemecse - Tudományos, néprajzi, régészeti és családtörténeti előadások hangzanak el az idei konferencián.

Kemecse - Tudományos, néprajzi, régészeti és családtörténeti előadások hangzanak el az idei konferencián.

Elapadhatatlan forrást jelent Kemecse helytörténete azoknak a lokálpatriótáknak, akik immár a tizenkettedik konferenciát rendezik meg a város múltjával kapcsolatban március 5-én 10 órától a helyi Arany János Általános Iskolában.

Helyi sajátosságok

– A korábbi évekhez hasonlóan most is komolyan készülünk a rendezvényre, de most a történelmi tények mellett a lelkületnek, az érzelmeknek is jelentős szerepet tulajdonítunk. Fontosnak éreztük ugyanis, hogy a település szellemi életét meghatározó, a helyi közösségeket segítő történelmi egyházak kapjanak most nagyobb figyelmet – tájékoztatta lapunkat Lucza János helytörténész, a konferencia főszervezője és fáradhatatlan, lelkes motorja.

– Az idei konferenciánk célja, hogy tudományos, néprajzi, régészeti és családtörténeti előadásokkal tisztelegjünk a kemecsei görög katolikus és református közösségek és lelkészeik előtt. Nagy megtiszteltetés, hogy a görög katolikusok történetéről dr. Véghseő Tamás, a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola rektora tart előadást, míg a görög katolikus néphagyományokat – kitérve a kemecsei sajátosságokra – a Sóstói Múzeumfalu munkatársa, dr. Bodnár Zsuzsanna történész-néprajzkutató ismerteti.

Javítóműhely a bronzkorban

– A konferencia második részében a Vitéz-tanya bronzkori leleteiről, valamint a Vitéz család történetéről lesz szó. L. Nagy Márta régész, a Jósa András Múzeum munkatársa számol be a régészeti leletekről, amelyek között európai hírű az őskori javítóműhely, amelyben a törött bronzeszközöket újították fel.

– A Vitéz család tagjai között nagy műveltségű református lelkészek is voltak. A nagyhalászi származású Vitéz Mihály 1885-től 1894-ig, a kótaji származású Vitéz Ignác 1895-től 1937-ig szolgálta lelkészként a híveket Kemecsén. A Vitéz család teljes történetét sikerült feltárni, Vaja-nyírjákói ágból rokonokat és Debrecenben élő lelkész leszármazottat is várunk a szombati konferenciánkra. A Kemecse szellemi életét nagy mértékben meghatározó tudós és művelt férfiak életét és munkásságát példaképül szeretnénk állítani a ma élő emberek elé – tette hozzá a helytörténész.

KM-MML

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország március 2-i számában és a kelet.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában