Helyi közélet

2016.03.01. 13:22

Tudta, hogy szalmával is lehet szigetelni?

Nyíregyháza - Valljuk be, eddig viszonylag kevesen hallottunk arról, hogy egy lakást akár szalmával is leszigetelhetünk.

Nyíregyháza - Valljuk be, eddig viszonylag kevesen hallottunk arról, hogy egy lakást akár szalmával is leszigetelhetünk. Aki ellátogatott az Energia és Környezet Alapítvány hétfő esti közösségi fórumára – melyet a nyíregyházi kosárközösség Dózsa György utcai központjában rendeztek –, és meghallgatta Zalatnay László előadását, az első kézből kaphatott értékes információt a szalmabála építészet alapjairól, valamint az ehhez kapcsolódó technológiákról. Zalatnay László elmondta: a szalmabála egy mezőgazdasági melléktermék, mely természetes építőanyagként is funkcionálhat.

– Olcsó hő- és hangszigetelő, ami helyben megtalálható, így házépítéskor, valamint utólagos hőszigeteléskor praktikus és kézenfekvő megoldás lehet – fogalmazott a szakember, aki szerint egy 35 centis szalmafal tulajdonságaiban megfelel egy 25–28 centi vastag polisztirol szigetelésnek. Ebben az esetben az ár töredéke lehet az ipari technológiával előállított hőszigetelő-anyagokéhoz képest. Zalatnay László kiemelte: ha helyi alapanyagot vásárolunk, azzal a környezetünk gazdaságát erősítjük. Amennyiben helyi emberek építik be ezeket az anyagokat, abban az esetben a felmerülő kiadások is a helyben maradnak.

Lapunk kérdésére Zalatnay László elmondta: Nyíregyházán eddig két lakóházat szigeteltek szalmabála technológiával, az egyiket Oroson, a másikat pedig a Kertvárosban.

KM-TG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában