Helyi közélet

2016.04.07. 08:55

Szabolcsban van a legtöbb közmunkás

Nyíregyháza - Megyénk munkaképes lakosai közül minden nyolcadik közmunkásként kereste tavaly a kenyerét.

Nyíregyháza - Megyénk munkaképes lakosai közül minden nyolcadik közmunkásként kereste tavaly a kenyerét.

A 2011-től új elemként megjelent közfoglalkoztatás a statisztikák alapján tavaly – az előző évekhez hasonlóan – tovább bővült. A Belügyminisztérium adatai szerint megyénkben 2015-ben a közfoglalkoztatottak átlagos létszáma évi 33 ezer volt, ami 7900 dolgozóval több, mint az azt megelőző esztendőben.

A növekedés üteme itt jóval felülmúlta az országost: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyeiek az ország közfoglalkoztatottjainak 16 százalékát adták, ami Borsod-Abaúj-Zemplén után a második legmagasabb arány, miközben az aktív korúak (15–64 évesek) 5,8 százaléka él a megyében.

Belvízelvezetés, karbantartás

– A közfoglalkoztatásban részt vevők száma a munkaerő-piaci programok indulásának és kifutásának függvényében változik, így jelentős a havi ingadozás – magyarázta Kurucz Lajos, a KSH debreceni főosztályának közgazdásza. Az elemző rámutatott: megyénkben a közmunkások negyede az úgynevezett hosszabb időtartamú, 15 százalékuk az országos közfoglalkoztatási programban, a dolgozók több mint fele pedig a járási startmunka mintaprogramokban talált állást tavaly.

Az első két programban részt vevők aránya elmarad az országostól, az utóbbinál viszont 14 százalékponttal meghaladja azt. Járási startmunkaprogramokat elsősorban a gazdasági és foglalkoztatási szempontból hátrányos helyzetű települések indíthatnak. Ezen belül – az országoshoz hasonlóan – a mezőgazdasági munkák a legjelentősebbek, átlagosan 7400 foglalkoztatottal, de adott feladatot a belvízelvezetés, a mezőgazdasági földutak és a belterületi utak karbantartása is.

– Községeinkben 22 ezren, a megyeszékhelyen kívüli városokban 9600-an, Nyíregyházán 1300-an dolgoztak közfoglalkoztatottként.

Nyíregyházán a legmagasabb

– A munkavállalók lakóhelyét tekintve a megyeszékhely után Mátészalkán, Kisvárdán és Balkányban volt a legmagasabb a közfoglalkoztatottak száma, városonként 500–600. Járási szinten a mátészalkai, a fehérgyarmati, a kisvárdai és a vásárosnaményi területen találkozhattunk a legtöbb kenyérkeresővel – sorolta Kurucz Lajos, hozzátéve: a megye aktív korú népességének 8,4 százaléka közfoglalkoztatottként dolgozott, ez az arány a Baktalórántházai, a Csengeri és a Fehérgyarmati járásban a legmagasabb (15 százalék), és a Nyíregyházi járásban a legalacsonyabb (3 százalék).

KM

A teljes cikk elolvasható a Kelet-Magyarország április 7-i számában és a kelet.hu-n.


Nyíregyháza – Mintegy 1,4 milliárd forint értékű közfoglalkoztatási program indult Nyíregyházán – közölte a szervező városüzemeltető és vagyonkezelő nonprofit kft. illetékese az MTI-vel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában