Helyi közélet

2016.05.20. 17:09

Üres a napelemes hűtőház Csengersimán, az unió pedig nem engedi, hogy bérbe adják

Csengersima - Az uniót hidegen hagyják a hűtőház bérbeadása mellett szóló érvek.

Csengersima - Az uniót hidegen hagyják a hűtőház bérbeadása mellett szóló érvek.

Egy határon átnyúló, magyar–román pályázat eredményeként, 400 millió forintból valósult meg a „Piacberuházás” pár éve Csenger­simán. A projekt része volt egy modern, 52 vagonos, berendezett hűtőház megépítése is, melyhez nagy reményeket fűzött a település vezetése.

– Az árucsere a gazdasági körülmények miatt sajnos megfeneklett, a piacot elárasztották a lengyelek olcsó zöldséggel és gyümölccsel. Azóta kihasználatlan a hűtőház. A bérhűtés kézenfekvő megoldás lenne, de az uniós pályázat szigorúan tiltja, hogy a fenntartási időszak alatt bérbe adjuk a napelemrendszerrel felszerelt, komplex hűtőházat – mondta el lapunk érdeklődésére Kislőrincz József polgármester.

A településvezetés eltökélt célja, hogy Csengersima minden tekintetben újjászülessen, s idővel önfenntartóvá váljon. – Több közmunka­program is zajlik ennek érdekében, így például a növényhulladékok brikettálása, a mezőgazdasági utak rendbetétele, állattartás, gyümölcstermesztés. Pályáztunk egy tejfeldolgozó üzemre, amit csomagoló- és palackozórészleggel kiegészítve kész termékeket tudnánk piacra dobni helyi nyersanyagokból, helyi munkaerő alkalmazásával – fejtegette a polgármester. – Az ingázó dolgozók nagy része a csengeri cipőgyárban vagy a tejfeldolgozóban keresi a kenyerét. Az utóbbi időben több fiatal pár költözött Csengersimára Szatmárból, s nap mint nap visszajárnak dolgozni. A helyi fiatalok itthon tartása érdekében igyekszünk új munkahelyeket teremteni, vonzóbbá tenni a falut, és segítjük őket az otthonteremtésben – tette hozzá Kislőrincz József.

KM-PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában