Helyi közélet

2016.05.02. 10:19

Vaddisznóveszély a Sóstói erdőben?

Nyíregyháza - Talán nincs vaddisznó a Sóstói erdőben, de jobb félni, mint megijedni.

Nyíregyháza - Talán nincs vaddisznó a Sóstói erdőben, de jobb félni, mint megijedni.

A legelterjedtebb nagyvadfajunk, a vaddisznó állománya az intenzív vadászat ellenére folyamatosan növekszik, így mindig újabb élőhelyek után néznek. Már nemcsak a fővárosba merészkednek be, újabban Nyíregyháza környékén is felbukkantak. Mostanában többen találkoztak a Sóstói erdőben vaddisznónyomokkal.

– Télen valóban megjelennek a vaddisznók a környéken, a nyírszőlősi úton el is gázoltak egyet – erősítette meg az információt Szögi Lajos.

– A Sóstói erdőben még nem találkoztam velük, lehet, hogy csak borznyomokról van szó – tette hozzá a területileg illetékes Tangazdasági Vadásztársaság hivatásos vadásza.

– Zavarja őket az ember jelenléte, az erdőgazdálkodás, ha meg is jelennek, valószínűleg gyorsan továbbállnak, amire korábban is volt példa.

Ki kell lőni őket?

– A vaddisznó fél az embertől, messzire elkerüli, de veszélyes lehet, ha támadást sejt, különösen igaz ez a malacos kocákra. Ha találkozunk velük, legokosabb, ha megállunk, és a látszatát is elkerüljük a támadó fellépésnek. Ilyenkor a futás sem szégyen – figyelmeztetett Szögi Lajos.

– Ha megtelepszenek, ki kell lőni őket a futók, kirándulók védelmében. Erre szolgálna a nádas melletti, megrongált magaslesünk, ahonnan tisztán, biztonságosan tudnánk leadni a lövéseket – ha használható lenne.

KM-HP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában