Helyi közélet

2016.07.28. 07:38

Ezentúl digitális, életmentő karórát igényelhetünk Nyíregyházán

Nyíregyháza - „Legyen szíves megnyomni az órát, és csinálnánk egy éles riasztást, Margitka néni!” – szólt a telefonba Jakab Zoltánné Margó szolgálatvezető-helyettes, aki imitálta a vészhelyzetet.

Nyíregyháza - „Legyen szíves megnyomni az órát, és csinálnánk egy éles riasztást, Margitka néni!” – szólt a telefonba Jakab Zoltánné Margó szolgálatvezető-helyettes, aki imitálta a vészhelyzetet. Amint a 90 éves néni rendeltetésszerűen használta a készüléket, a monitoron villogó piros jel tudatta a kézi riasztás tényét. Utána a bázisállomás jóvoltából sikerült párbeszédbe elegyedni a célszeméllyel, így aztán szerda délután jelesre vizsgázott az újítás.

Aktivitási görbe

A városháza Bencs-termében mutatták be a nyilvánosság előtt az új, kiterjesztett jelzőrendszeres szolgáltatást. Eddig is volt Nyíregyházán hasonló jellegű készülék, de a mostani digitális karóra jóval többet tud.

– Idestova 2000 óta működik a megyeszékhelyen az effajta szolgáltatás, és aki részese volt a programnak, annak először is igényelnie kellett, illetve a jelzőgomb megnyomására alkalmasnak kellett lennie.

– A mostani ütés- és vízálló karóra végigköveti az idős ember életritmusát a nap 24 órájában úgy, hogy a bőrfelülethez tapadva adja le a jeleket, tehát nincs szükség a megérintésére. Nyomon követhető az illető aktivitása, a központi diszpécser folyamatosan látja az aktivitást és a passzivitást. Ha érkezik a segélyjel, akkor nem kell várni az azonnali beavatkozásra, a báziskészüléknek köszönhetően telefonos kapcsolat létesül, ami felgyorsítja a hatékony segítségnyújtás folyamatát. Az aktivitási görbe alkalmazása okostelefonra is feltelepíthető, tehát XXI. századi vívmány – tájékoztatott Szilvásiné Bojda Márta, a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ vezetője.

– A Digitális Magyarország nyíregyházi alprogramján belül vált lehetővé az új, kiterjesztett jelzőrendszeres szolgáltatás – adott hangot elégedettségének széles mosoly kíséretében dr. Rubovszky Csilla miniszteri biztos. – A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium háttérintézménye, a Kormányzati Informatikai Ügynökség felel a projekt koordinációjáért. A rendszer szállítója, a T-System Magyarország Kft. adta át a Nyíregyházi Szociális Gondozási Központnak azt az okoseszköz-csomagot, melynek előzményeként Kisvárdán, Budapest V. kerületében és Szombathelyen már teszteltek ilyen jellegű digitális karórákat. Szociálpolitikai szakemberként jó látni Nyíregyházán azt a fejlődést, mely az idősek komfortérzetét növeli.

Szünet nélkül

A szolgáltatás azért is igen népszerű az idősödő lakosság körében, mert a jelzés az év 365 napján, a nap 24 órájában működik. Az érintettek önálló életvitelt folytathatnak, miközben biztonságban érezhetik magukat saját otthonukban, ha „baj van”, jelezhetnek, és érkezik a segítség. A hozzátartozóknak is megnyugtató az idős családtag fizikai állapotának állandó felügyelete.

A Nyíregyházi Szociális Gondozási Központ eddig a megyeszékhelyen 133 rádióhullámmal működő jelzőkészüléket működtetett. A jelenlegi fejlesztéssel plusz 40-nel nőtt a kapacitás – ha nem is gombnyomásra, de kellő hatástanulmány után.

Megnövelt komfortérzet

– A város és a szolgáltatást nyújtó szociális gondozási központ részére is nagy előrelépést jelent a modern digitális eszköz használata.

A technika fejlődésével javulnak és egyszerűsödnek a kommunikációs lehetőségek, az új eszközök még inkább növelik az ellátottak biztonság­érzetét – jegyezte meg Jászai Menyhért, Nyíregyháza alpolgármestere.

– Nagyon praktikus, hogy a riasztás beérkezését követően a központból azonnal kihangosított beszédkapcsolatot lehet teremteni az ellátottal, így vissza tudnak jelezni a segítséget kérő idősnek anélkül, hogy neki bármit is kellene tennie.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában