Helyi közélet

2016.07.15. 17:02

Kukoricából bátran csemegézhetünk Szabolcsban

Szabolcs-Szatmár-Bereg – A szélsőséges időjárás a zöldborsó érésének nem kedvezett.

Szabolcs-Szatmár-Bereg – A szélsőséges időjárás a zöldborsó érésének nem kedvezett.

Valamivel jobb aratásra számíthatunk, mint tavaly – közölte Rácz Imre. Az agrárgazdasági kamara megyei elnökének értékeléséből kiderült az is, hogy az őszi árpa aratásával gyakorlatilag végeztek a gazdálkodók, a jelenlegi fajlagos hozam elsőre kedvező képet mutat, ám az nem teljesen egzakt, mivel a levágott termény nagy része mérlegelés és minősítés nélkül került a termelői raktárakba. Rácz Imre hozzátette: az őszi búza vágása is nagyüzemben halad: a minőség jónak mondható, mivel a sikértartalom 32–35 százalék körüli. A már betakarított területekről közel 5 tonna/hektár búzát vittek a tárolókba.

Összetorlódott az érés

A repcével vetett területek közel felével végeztek a gazdák, rossz hír viszont, hogy a zöldborsó az idén rosszul teljesített, mert a vetés utáni viszonylag csapadékos időjárást hirtelen felmelegedés követte, így az érési sorban egymás után aratható fajták összetorlódtak. Ezt ellensúlyozza azonban az a tény, hogy csemegekukoricából a jelenlegi helyzet alapján akár rekordtermés is várható – így Rácz Imre.

- KM-TG -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában