Helyi közélet

2016.07.12. 14:28

Nyomottak a gabonaárak

Karcag - Az ország kenyérgabona- és takarmányszükséglete biztosított.

Karcag - Az ország kenyérgabona- és takarmányszükséglete biztosított.

A mintegy egymillió hektáron vetett őszi búza huszonöt százalékát már betakarították, a termésátlag 5,5 tonna hektáronként – ismertette Fazekas Sándor a legfrissebb aratási eredményeket a Debreceni Egyetem Agrárkutató Intézetek és Tangazdaság Karcagi Kutatóintézeténél tett látogatásakor – olvasható az agrártárca honlapján.

Exportra is jut

A földművelésügyi miniszter az intézethez tartozó földterületen tartott határszemlén elmondta: az ország kenyérgabona- és takarmányszükséglete biztosított, emellett exportra, valamint vetőmagnak is jut elég búza. Megjegyezte: a magyar búza a világ egyik legjobb minőségű gabonája.

Fazekas Sándor arról is beszélt, hogy világpiaci okok miatt a gabonaárak nyomottak, de a gazdák azzal, hogy el tudják raktározni a terményt, kedvezőbb árakra számíthatnak az év hátralevő részében. Beszédében említette, hogy az őszi árpa aratása előrehaladott állapotban van, a 269 ezer hektáros termőterület több mint háromnegyedéről már betakarították. A termés­átlag 5,3 tonna hektáronként, de területenként nagy szórást mutat. A legmagasabb továbbra is Tolna megyében, ahol 6,8 tonna a hektáronkénti termésátlag.

- KM -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában