Helyi közélet

2016.09.07. 10:52

Együtt-sajtótájékoztató: Megszűnt az önkormányzatok önállósága

Nyíregyháza – A magyar önkormányzatok önállóságának fejlődése 2010 óta megtorpant, sőt, meg is szűnt a közszolgáltatásokat tekintve – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Lövei Csaba.

Nyíregyháza – A magyar önkormányzatok önállóságának fejlődése 2010 óta megtorpant, sőt, meg is szűnt a közszolgáltatásokat tekintve – jelentette ki szerdai sajtótájékoztatóján Lövei Csaba. Az Együtt nyíregyházi elnöke kifejtette: az unióról szóló szerződés nagy hangsúlyt fektet azon elv érvényesítésére, amely garantálja a függetlenség biztosítását egy alacsonyabb szintű hatóság számára egy magasabb szintű szervvel szemben.

– Az Együtt szerint minden magyar önkormányzatnak joga van: a fenti elv mentén alakítani az intézményekben zajló folyamatokat; a helyi közszolgáltatásokat megszervezni és működtetni. A kormány csak úgy adhat kötelező feladatot, ha a teljesítés feltételeit is biztosítja. Nem teheti rá a kezét az önkormányzati vagyonra, jövedelmét az állam nem veheti el. A helyhatóságok termőföldhöz juthatnak, a közösség védelmében felszólalhatnak, és ellenállhatnak, ha a kormányzat a törvényességet vagy az alkotmányosságot fenyegeti.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában