Helyi közélet

2016.09.17. 16:47

Gyümölcspárlatok viadala

Tarpa, Nyíregyháza - A zsűri érzékszervi bírálatának ezúttal a Sóstói Múzeumfalu Pálinkaháza ad otthont.

Tarpa, Nyíregyháza - A zsűri érzékszervi bírálatának ezúttal a Sóstói Múzeumfalu Pálinkaháza ad otthont.

Az idén is meghirdette hagyományos megyei pálinkaversenyét (a törvény szövegezéséhez híven párlatversenyét) a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend Egyesület.

A saját főzésű vagy bérfőzetett párlatok szakmai megmérettetésére a nevezéseket „Párlatverseny” jeligével, kategóriánként (szatmári szilva, szabolcsi alma és egyéb gyümölcspárlat) fél liter mintával szeptember 20-án 15 óráig várják a szervezők jelképes nevezési díj ellenében a mátészalkai Szatmár Múzeumban (4700 Mátészalka, Kossuth utca 1., telefon: 06/44/502-646) hétköznapokon, munkaidőben. A megmérettetéssel kapcsolatos további kérdésekre a lovagrend honlapján (www.szatmaripalinka.hu) található részletes versenyfelhívásból, illetve a +36/20/397-1915 mobilszámon is választ kaphatnak.

A versenyre nevezett minták érzékszervi bírálatának, azaz a szakértő lovagi zsűri munkájának ezúttal Nyíregyháza-Sóstógyógyfürdőn a Sóstói Múzeumfalu új Pálinkaháza ad otthont szeptember 22-én.

A párlatverseny ünnepélyes eredményhirdetését szeptember 24-én, a hagyományokhoz híven Tarpán, az idén XIII. Szatmár-Beregi Szilvanap nagyközönsége előtt tartják meg 14 órától, a pálinkalovagok látványos Új Pálinka Ünnepén.

Rendkívül eredményesre sikeredett kvázi ráhangolódása a Szatmár-Beregi Pálinka Lovagrend megyei pálinkaversenyére két komorói pálinkakészí(tte)tőnek, akik évek óta résztvevői a tarpai ünnepélyes eredményhirdetésnek is.

Bicskei Lajos és Szabó Zoltán összesen 20 mintával nevezett a Nógrád megyében szeptember második hétvégéjén megrendezett IV. Regionális Palóc Pálinka- és Párlatversenyre, illetve a III. Erdei- és Vadon Termő Gyümölcsökből Készült Pálinkák Országos Versenyére, amelyen több mint 200 benevezett párlat indult.

A kis komorói különítményből Bicskei Lajos nyolc, Szabó Zoltán tizenkét mintával nevezett, s együttes eredményük tizenkilenc érem. Előbbi 2 bronz-, 3 ezüst-, 2 aranyéremnek örülhetett, sőt egyik almája champion lett és egyben a legjobb alma párlat díját is elhozta. Utóbbi versenyzőnk minden benevezett mintája érmet kapott. Az eredménye: 3 bronz, 5 ezüst, 4 arany, melyből egy mag nélküli kökény champion, s egyben a legjobb erdei párlat is lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában