Helyi közélet

2016.09.13. 16:11

Jót tenni jó – szolgálni hittel, szeretetben

Nyíregyháza - Interjú Pénzes Ilonával, a Rotary Club kormányzójábal és Dr. Chrabák Lászlóval, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének alkormányzójával

Nyíregyháza - Interjú Pénzes Ilonával, a Rotary Club kormányzójábal és Dr. Chrabák Lászlóval, a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének alkormányzójával

– Ilyen még nem volt! Egyaránt nyíregyházi a Rotary Club magyarországi kormányzója és a Lions Club hazai második alkormányzója. Mennyire rögös út vezetett a rangos elismerésig?

Pénzes Ilona: – A kinevezésemet alapos és hosszú felkészülési folyamat előzte meg. Voltam korábban klubelnök, szakmai tagozat vezető, Early Act országos koordinátor és alkormányzó, július elsejétől pedig egy éven át látom el a Rotary Club kormányzói teendőit. Ez azért is hatalmas megtiszteltetés, mert hazánkban ezt a posztot nő még nem töltötte be korábban.

Dr. Chrabák László:– Ahhoz, hogy valaki alkormányzó legyen, előtte be kell töltenie a klubelnöki és a zónaelnöki pozíciót. Az Első Nyíregyházi Lions Club jelölése után választott meg a Lions Clubok Magyarországi Szövetségének konvenciója alkormányzónak. Arra még nem volt példa, hogy nyíregyházi legyen a felelőse az egyébként nehéz, azonban megtisztelő feladatkörnek.

– Milyen megvalósítandó elképzelésekkel láttak munkához? Mennyi valósult meg ebből az eltelt időszak során?

Pénzes Ilona: Röviden: az ifjúság támogatása minél több programmal, néhány új klub alapítása az országban, a nők szerepének erősítése a Rotaryban. Ezek egyébként folyamatosan működő projektek, az értékelés később esedékes.

Dr. Chrabák László:– Az alkormányzó mindenben segíti a kormányzót. A végrehajtói, adminisztratív szerep nem látványos, de hasznos. Munkám során támaszkodhatok az első Nyíregyházi Lions Club tagjaira, amit köszönök.

– Mindkét szervezet sajátossága a jószolgálatiság, a segítségnyújtás, a kapcsolatépítés és a közösségformálás. A saját tapasztalatok szerint manapság mekkora erre az igény, milyen bázisra lehet támaszkodni?

Pénzes Ilona: – Országszerte hatékonyan dolgoznak a klubok, a rotarysták remek baráti társaságokat alkotva teszik szebbé a környezetüket. Mivel sok szegmens képviselőit tömöríti a szervezetünk, sokat tanulunk egymástól. Hatalmassá bővült a kapcsolati hálóm. Nap mint nap tapasztalom: jót tenni jó. Leírhatatlan érzés, amikor a gyermek boldog, ha kész a játszótér, vagy amikor a vak izgatottan tapinthatja a láthatatlant.

Dr. Chrabák László:– Tiszanagyfaluban nőttem fel, ahol érzékenyek az emberek társaik problémái iránt, segítőkészek, tisztelik egymást és kiállnak egymásért. Ezt az érzést sikerült ismét megtapasztalni tíz éve, amikor feleségemmel együtt beléptünk a nyíregyházi klubba. Ugyanezt tapasztalom országszerte: 43 Lions-klub 900 tagja szorgoskodik. Csodálatos lények mindannyian, hisz a cél közös: a rászorulók, a látássérültek támogatása.

– Hogyan tudják összeegyeztetni a szervezetben betöltött kiemelt szerepüket a civil teendőkkel és a magánélettel?

Pénzes Ilona:– Az idén húsz éves cégemet vezetem. Jelenleg a stratégia-alkotás és az ellenőrzés a feladatom, az operatív munka másokra hárul. A kormányzói évemet egy kicsit megsínyli a családom, de a beleegyezésükkel vállaltam el a megtisztelő felkérést.

Dr. Chrabák László:– Fegyveres szervezetből mentem nyugállományba, nyolc éve alapítottam saját cégemet oktatási, képzési profillal. Igyekszem megtalálni az egyensúlyt. A családi háttér meghatározó, a feleségem és gyermekeim támogatásával próbálok megfelelni a kihívásnak.

– Milyen a viszony a Rotary Club és a Lions Clubok Magyarországi Szövetsége között? A békés egymás mellett élésnél erősebbek a szálak?

Pénzes Ilona:– A cserediák-kapcsolatok terén példaértékű az összmunka. Az idén is közreműködtünk több Lions-fiatal külföldi útjában. Az aláírt együttműködési megállapodás mellett a gyakorlatban is sok közös programban veszünk részt.

Dr. Chrabák László: – A Lions-mozgalom jövőre lesz 100 esztendős, szeretnénk méltó módon megünnepelni a centenáriumot. A Rotary Clubbal nem rivalizálunk, hisz egy a cél: jobbá tenni a világot, a környezetet, segíteni a rászorulókon.

KM–LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában