Helyi közélet

2016.09.23. 16:33

Új irodában FACE-kelnek

Nyíregyháza - Akár egy puha, meleg fészek, úgy ölelt szimbolikus keblére a FACE-ek a reggeli csipkelődő hűvös után. Régi és új ismerősök kevergették gőzölgő kávéjukat a frissen festett falak között, álmosan mosolygó fiatalok kis csoportokba verődve csevegtek magyarul, tört vagy tökéletes angollal.

Nyíregyháza - Akár egy puha, meleg fészek, úgy ölelt szimbolikus keblére a FACE-ek a reggeli csipkelődő hűvös után. Régi és új ismerősök kevergették gőzölgő kávéjukat a frissen festett falak között, álmosan mosolygó fiatalok kis csoportokba verődve csevegtek magyarul, tört vagy tökéletes angollal.

Nagyobb tér, több lehetőség

Az apropó, amiért összegyűltek, örömteli: csütörtökön ismét megnyitotta kapuit a KÖZ-Pont Egyesület nyíregyházi irodája. A funkció a régi, ám a helyszín új, a Közösségi FACE-ek Ifjúsági Iroda és Közösségi Tér ugyanis a nyár folyamán a Bocskai utca 25. szám alatti saroképületbe költözött.

S ha nagyobb a tér, több a lehetőség: az egyesület mellett helyet kapott az irodában az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) nemzetközi munkacsoportja és a megyei gyermek- és ifjúsági diákönkormányzat is.

– A drog és az alkohol sajnos Nyíregyháza utcáin is jelen van, ezért fontos, hogy minél több olyan hely legyen, mint ez az iroda is, ahol szakemberek felügyeletével összegyűlhetnek a fiatalok és eltölthetik együtt az iskola utáni szabadidejüket – mondta a megnyitón dr. Ulrich Attila, a megyeszékhely alpolgármestere.

Otthagyjuk a tenyerünk nyomát

Bálega János, a KÖZ-Pont vezetője elárulta: két és fél hónapig dolgoztak az új közösségi téren a nyáron, s ugyan még maradt tennivalójuk, fontos volt az egyesület számára, hogy a tanévkezdéshez igazodva az iskolák mellett a FACE-ekbe is visszatérjenek a fiatalok.

– Az idén lesz 15 éve, hogy megalakult az egyesület, öt esztendeje pedig létrejött az első FACE-ek. Az előző helyen, a plázában volt egy olyan falunk, amelyen minden hozzánk betérő otthagyta a keze nyomát; amikor eljöttünk, tele volt a felület színes tenyérlenyomatokkal. Fájt a szívünk érte, de mivel nem hozhattuk magunkkal, az új közösségi házban új falat „nyitottunk” – újságolta Szakady Kincső.

Az iroda munkacsoport-vezetője kérésére a megnyitó után előkerültek a temperák. A festékből a mi tenyerünkre is jutott.

Akár az asztronauták

Ahogy korábban, az FACE-ekben is szívesen adnak információt úgy a diákönkormányzatiságról, az önkéntességről, mint az iskolai közösségi munkáról és az EVS-ről. Emellett kialakítottak egy kis színpadot, ahol helyet kaphatnak a bemutatkozni vágyó zenei és színházi formációk. Én élményeket gyűjtök. És te? – olvasható a kérdés a nemzetközi munkacsoport szobájában, melynek főfala a cserediákok kreativitását viseli magán: középen egy űrhajós szimbolizálja az idegen országokból érkező fiatalok szellemiségét, akik hazánkban hasonlóan érezhetik magukat, mint a világűrrel ismerkedő asztronauta.

KM-CSA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában