Helyi közélet

2016.10.03. 17:11

Országos Könyvtári Napok Nyíregyházán

Nyíregyháza - 2016-ban már egy évtizedes múlttal készülődnek a könyvtárak az őszi eseményekre. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 11. alkalommal csatlakozik az országos kezdeményezéshez, melynek célja, hogy az októberi napok alatt az elmúlt évektől némileg eltérő szerkezetben szervezzük a sokak érdeklődésére számító fontos témákat, közben arra is figyelve, hogyan népszerűsítsük könyvtári szolgáltatásainkat.

Nyíregyháza - 2016-ban már egy évtizedes múlttal készülődnek a könyvtárak az őszi eseményekre. A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár 11. alkalommal csatlakozik az országos kezdeményezéshez, melynek célja, hogy az októberi napok alatt az elmúlt évektől némileg eltérő szerkezetben szervezzük a sokak érdeklődésére számító fontos témákat, közben arra is figyelve, hogyan népszerűsítsük könyvtári szolgáltatásainkat.

A programok és rendezvények mellett újdonságokat kínálunk a rendszeres könyvtárlátogatóknak éppúgy, mint azoknak, akik ezekben a napokban fognak megismerkedni a sokszínű könyvtári szolgáltatásokkal.

Ebben az évben központi könyvtárunk mellett minden fiókkönyvtárunkat bevontuk az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozataiba, így mind a belvárosban, mind Nyíregyháza külterületein színes programokkal várjuk az érdeklődőket.

Október 3-án 14.30-tól a Nyírpazonyi Könyvtári, Információs és Közösségi Helyen tartjuk az Országos Könyvtári Napok Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendezvénysorozat megnyitóját. A megyében több mint 185 programot szervezünk közel 30 előadó részvételével, 12 KönyvtárMozi vetítéssel, körülbelül 70 kézműves foglalkozással.

16.30-tól a központi könyvtárban Budaházi István nyíregyházi költő „Az utolsó évszak hangjai” című verseskötetének kiállítással egybekötött bemutatója nyitja a városi rendezvényeket.

Napjainkban sokan és sokat foglalkoznak a környezeti fenntarthatóság témakörével. A Zöld könyvtár napján erre koncentrálódik majd a figyelem. Könyvtárunk „zöldítését” tervezzük és felhívjuk a figyelmet ismeretterjesztő előadásainkkal, kézműves foglalkozásainkkal az újrahasznosítás fontosságára, a környezet- és természetvédelemre.

11 órakor a központi könyvtár konferenciatermében Sóvári Zsolt előadásában tekinthetik meg az érdeklődők „Homoki Nagy Istvántól David Attenborough-ig” című programunkat, melyből kiderül, hogyan készülnek a természetfilmek és mit tesznek a filmesek a természetért. 14 órától a Nyírszőlősi Fiókkönyvtárunkban Abonyiné Antal Anna tart interaktív előadást a természetről.

Ebben az évben egy Nagy Könyvtári Beavatás részese lehet a lakosság. Olvasásnépszerűsítő programjainkat tovább folytatva, újabbakat indítva szeretnénk elsősorban a fiatalabb korosztályt megszólítani. Ennek ad teret október 5-e a Könyvválasztó témában, ahol könyvajánló foglalkozás keretében (Én olvastam, olvasd Te is, Színezős mesekönyv ajánló, Címlapos könyvajánlás) hívjuk fel a figyelmet a hagyományos dokumentumok, regények, mesék rendszeres olvasására.

Örökösföldi Fiókkönyvtárunkban 16.30-tól Kölyök játszMa játékos családi vetélkedőt tartunk. A Vécsey utcai Fiókkönyvtárunkban pedig folytatjuk az Olvasólétra programunkat. A központi könyvtárunk kamaratermében 16.30-kor Deák-Takács Szilviával találkozhatnak az érdeklődők, és Kertész Zoltánné közreműködésével kerül bemutatásra a Tintabogyó c. könyve, valamint Czóbel Minka Nyírfalombok c. kötetének reprint kiadása.

Október 6-án Múltidéző témakörben emlékezünk gróf Vécsey Károlyra és az aradi vértanúkra. „Én szőke városom” címmel irodalmi sétán vehetnek részt az érdeklődök. 14 órától könyvtárunk előterében Paulinyi Zoltán építészmérnök, könyvtárunk első építészének emléktáblájának felavatására kerül sor. 16.30-tól központi könyvtárunk kamaratermében Szabolcs-Szatmár-Bereg megye templomai 1-5. kiállítással egybekötött fotóalbum bemutatón vendégeink lesznek Ladányi András, Zsirai László, Kulcsár Attila, dr. Németh Péter, Bolyán Sándor.

Október 7-e a Könyvtári Legek napja. 10 órától a gyermekkönyvtárban Flashmob készítésére várjuk a gyerekeket. Egy meghívott általános iskolai osztály részvételével. Minden gyerek kiválaszt 3-3 könyvet, aztán közösen az olvasóteremben felépítjük a könyvdominót. A programról felvétel készül, amit utólag megvágva, zenésítve a könyvtár honlapján és Facebook- oldalán közzéteszünk.

Ezen a napon indul a Légy Sherlock Holmes! könyves, játékos, könyvkereső verseny. A verseny a kiszabadulós játékok mintájára épül. 3-5 fős csapatok jelentkezését várjuk a [email protected] címre.

16 órától az ’56 szelleme című fotópályázatunk megnyitója és eredményhirdetése lesz a központi könyvtárunk társalgójában. A kiállítást megnyitja Dr. Ulrich Attila Nyíregyháza Megyei Jogú Város kulturális alpolgármestere, a beérkezett pályamunkákat a szakmai zsűri értékeli.

Október 8-a Mozdulj ki! „Bringával a könyvtárba” – vetélkedővel egybekötött városnézést és könyvtár-túrát szervezünk.

Október 9-én a Könyves Vasárnapon központi könyvtárunkba elsősorban a családokat várjuk kézműves foglalkozásokkal és családi vetélkedővel. 14 órától pedig díjazzuk a Nyár könyvfalóját, a könyvtár legidősebb, legfiatalabb, legtöbbet kölcsönző olvasóit és a legtöbbet olvasó családot. Bemutatjuk a Nyíregyháza Könyve 2016 c. kiadványt, majd 16.30-tól sztárvendégeink Szücsinger – Szűcs Krisztián és Szálinger Balázs.

- Tomasovszki Anita sk. igazgató -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában